Viceprimarul Cristian Stan, demersuri noi în privința câinilor comunitari din Târgoviște

caini 3

Esențială pentru civilizația din municipiul Târgoviște, controversată de fiecare dată, tema câinilor de pe străzi naște mereu probleme și prea puține soluții. Reia acum subiectul, într-un efort nou, prin care speră să producă rezultate, viceprimarul Cristian Stan. Raportându-se la moment, respectiv suspendarea de către Curtea de Apel București a normelor metodologice de aplicare a Ordonanței privind gestionarea câinilor fără stăpân, Stan pornește un demers de măsuri tranzitorii, până când normele respective vor intra în vigoare. În sinteză, reperele sunt următoarele:

 • plan de acțiuni
 • recensământ al câinilor
 • regulament la nivelul municipiului
 • departament de protecție a animalelor în cadrul Poliției Locale
 • adăpost nou
 • colaborare extinsă cu ONG-uri și Facultatea de Medicină Veterinară

cristian-stan-eco-sal

Cristian Stan:

În acest moment, ca și cadru legislativ, din păcate, normele metodologice de aplicare a Ordonanței (OUG 155/2001) privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân sunt suspendate de către Curtea de Apel București. Asta nu înseamnă că Primăria Târgoviște trebuie să asiste pasiv la acest fenomen, care, în ultimul timp, a cunoscut o dezvoltare destul de mare.

Am inițiat luni, la Primăria Târgoviște, o discuție. Am ajuns la un acord cu toți cei care au responsabilități pe această zonă și pot să spun că voi propune elaborarea unui plan de acțiuni privind combaterea fenomenului câinilor comunitari, care va cuprinde:

 • un recensământ pentru a stabili exact numărul câinilor și locurile unde trăiesc aceștia;
 • un plan de măsuri cu date concrete privind combaterea fenomenului;
 • stabilirea necesarului de mijloace materiale și resurse umane;
 • evaluare semestrială a situației din teren.

Concomitent, voi iniția punerea în dezbatere publică a unui regulament pentru gestionarea câinilor cu sau fără stăpân din municipiul Târgoviște. Regulamentul va stabili obligații în sarcina tuturor posesorilor de câini din municipiul Târgoviște, obligații care țin de sterilizare, identificare și, de asemenea, sancțiuni pentru abandonul câinilor în spațiul public, pentru creșterea câinilor în spațiile de folosință comună, ș.a.m.d.

Voi solicita înființarea unui departament de protecție a animalelor la nivelul Poliției Locale, alcătuit din polițiști locali, care să urmărească și să răspundă promt la tot ceea ce înseamnă combaterea fenomenului în municipiul Târgoviște.

Ne gândim și la alocarea unor resurse bugetare pentru construirea unui nou adăpost pentru câinii comunitari, în condițiile în care adăpostul pe care Primăria îl are în momentul de față este insuficient, având puțin peste 100 de locuri.

Voi propune Consiliului Local și o măsură care vizează sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân într-o perioadă de grație, urmând ca, ulterior, să fie aplicate sancțiunile prevăzute de regulament și de Ordonanța 155/2001, astfel încât toți proproietarii să beneficieze de o sterilizare gratuită.

Avem, în momentul de față, un protocol de colaborare cu o organizație non-guvernamentală, dar dorim să extindem aceste demersuri, eventual chiar cu Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității „București”, astfel încât, o dată – de două ori pe an, în perioada de practică a studenților din anii terminali, să putem contribui la combaterea fenomenului.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

8 Comentarii

 1. Dorin Popescu says:

  Sa speram ca iese ceva. Doamne ajuta sa nu ramana la ivel de intenție! Toate orasele – municipii se preocupa sa scape de nenorocirea asta! Numai noi …nimic!

 2. Nu il vor lasa „iubitoarele” de caini sa faca ceva care arunca mancare in fata blocurilor din care se hranesc si sobolanii!

  Mai mare rusinea ne mananca cainii. Un oras mizerabil!

  • Daca nu ai un asfel de animal nu ai cum sa intelegi ,,iubitoarele”
   Sunt fiinte nevinovate. Si sa iti spun ceva. De unde crezi tu ca au aparut acesti caini? Daca nu stii o sa iti spun eu. A plouat cu ei din cer! Da, a plouat cu ei din cer! Iit pare greu de crezut? Eeh, sa te uiti pe geam fata viitoare cand ploua sa vezi cum pica si cate un caine paraşutat.
   Tot oamenii sunt de vina pentru ca ii lasa in strada, ii arunca, arunca cateii nou-fatati si asa mai departe. Acum tot oamenii se plang. Este 70 de lei o castrare, chiar e un efort atat de mare? Din cate se vede DA! E MAI USOR SA FIE ARUNCATI IN STRADA! Daca s-ar strange cate 1 leu de la fiecare cetatean al municipiului ar fi indeajuns pentru prinderea si castrarea unei mari majoritati a catelelor. Dar de ce sa dea cetateanul 1 leu pentru binele sau? Lasa ca e mai buna o oja/bere/suc/fripturica. De ce sa inteleaga cetateanul ca asea sunt animale fara vina? Apoi, pana la urma, se pierde tot spectacolul in care aceste animale sunt masacrate. Se pierde bucuria barbara de a trage un glonte in cap animalului. De ce sa dai 1 leu cand primesti un show pe gratis? Imi e scarba de astfel de oameni! Sa le/va fie rusine!

   • De 20 ani, niciun guvern nu a propus sterilizarea animalelor de companie la proprietar, s-au axat doar pe cauza, adica pe cainii ajunsi pe strazi ca urmare a abandonurilor si a inmultirilor necontrolate.
    Sa dai vina pe niste animale si sa le omori pentru propriu tau confort, denota incultura, incompetenta si rea vointa.
    Romania nu e inteles mesajul lumii civilizate, dar in curand lucurile se vor schimba intr-o normalitate promisa.

 3. Daca ne scapa de caini il votez ca primar!

 4. A început campania electorala ??? Bla, bla, bla, plan de acţiuni, evaluaree semestriala a situaţiei, buget, ba chiar şi un regulament. Dar concret d-le consilier, ajuns viceprimar, la ce dată nu va mai exista pe spaţiul public al mun Târgovişte nici un câine comunitar?????? Noi asta dorim şi nu ne interesează ce la face primăria poate „să le mănînce coada” ca să folosesc o replică din ILCaragiale(Bubico). Vă preocupaţi de câinii din propietatea cetăţeanului atunci când aţi rezolvat problema cu câinii voştrii, comunitarii.Asta aşa ca să daţi exemplu că faceţi o treabă serioasă.

 5. Pazea, se pregateste ceva….
  Imi miroase deja a campanie electorala pentru primar, din bugetul local pentru cainii comunitari, adica decontarea eutanasiilor in documente, dar de fapt bani de campanie.
  Exista o DNA, draga de ea……trebuie doar accesata..

 6. Primarul PSD Cristian Stan a rezolvat problema cainilor- II OMOARA.
  La lagarul de exterminare de la Aninoasa, zis si Adapost public de caini, au inceput eutanasiile.

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.