Claudia Gilia: Dâmbovița este pe harta națională prin promovarea turismului și susținerea antreprenorilor!

Declarație de presă

Județul Dâmbovița este pe harta dezvoltării economice a României prin promovarea turismului și susținerea antreprenorilor!

După ce Guvernul PSD-ALDE a hotărât atestarea zonei Peștera-Padina drept stațiune turistică de interes național, de la 1 noiembrie a.c., toți agenții economici din domeniul hotelier și turistic vor beneficia de o serie de facilități pentru susținerea afacerilor și creșterea calității serviciilor prestate.

Așa cum bine știți, Pucioasa reprezintă un obiectiv important în portofoliul Ministerului Turismului prin Master-Planul investițiilor în turism. Noile modificări legislative vor sprijini dezvoltarea acestei zone dragi nouă, dâmbovițenilor, dar și miilor de turiști din țară sau străinătate. Guvernul va crea un fond de investiţii pentru dezvoltarea staţiunilor balneare, fond ce se va alimenta în principal din sumele recuperate din insolvenţă. Fondul va finanţa dezvoltarea şi modernizarea a 31 de staţiuni balneare, printre acestea numărându-se și Pucioasa.

Printr-o Ordonanță de Urgență Guvern a  hotărât reducerea cotei de TVA la 5% pentru cazarea la hotel, serviciile de catering şi pentru parcurile de distracții. Se va încuraja turismul balnear prin aplicarea a ZERO % redevențe pentru apele geotermale şi minerale naturale, utilizate pentru consumul populației la buvetele publice (având în vedere că 1/3 din izvoarele termale și minerale ale Europei se află în țara noastră).

Aceste măsuri vin în urma succesului de care s-a bucurat programul guvernamental de tichete pentru vacanță. Vă reamintesc că de aceste tichete au beneficiat mii de angajați din sectorul public care, poate, unii dintre ei nu au mai fost în vacanță de ani de zile. Datorită acestor tichete au intrat în legalitate mii de afaceri de familie, iar turismul intern a crescut anul acesta cu 10% față de anul trecut. Măsura s-a dovedit una de succes și Guvernul a venit cu alte stimulente fiscale în sprijinul antreprenorilor, comunităților locale și a turiștilor.

Astfel, TVA de 5% se va aplica pentru următoarele situații: servicii hoteliere, închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, activitățile sportive, recreative şi distractive.

În același timp, legiuitorul a prevăzut o serie de bonificații pentru bunii platnici din acest domeniu. Vor beneficia de stimulente de 10% pentru plata unor obligații fiscale:

  • contribuabilii care primesc în luna noiembrie notificare de la ANAF cu termen de plată 30 iunie anul viitor, dacă plătesc înainte de 15 martie 2019;
  • contribuabilii care vor fi notificați de ANAF în februarie anul viitor, în cazul în care plătesc înainte de 31 martie.

În plus, primăriile vor putea obține împrumuturi de până la 450 de milioane de lei pentru furnizarea de apă caldă şi căldură în sezonul rece.

Toate aceste măsuri vin în sprijinul turismului național și local. Primarii noștri și agenții economici trebuie să cunoască aceste modificări legislative și să încurajeze noile investiții în obiectivele turistice din localitățile cu potențial de dezvoltare.

Prin punerea în practică a acestor măsuri se va reduce evaziunea fiscală, vor scădea costurile pentru turiști, va crește consumul intern și va fi stimulată dezvoltarea economică a zonei.

Claudia GILIA, Deputat PSD
Președinte OFSD Dâmbovița

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.