Senatorul Adrian Țuțuianu, despre rolul actualului Parlament: Puterea judecătorească a început să fie „mai putere” decât altele și nu e normal!

adrian tutuianu 8

Președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a vorbit astăzi despre rolul Parlamentului în noua legislatură. Țuțuianu, secretar al Senatului, a fost mereu o voce care a susținut nevoia redobândirii de către Parlament a demnității instituționale, fiind între aceia care au pledat pentru dezbateri consistente și pentru o asumare mai energică de către Legislativ a rolului pe care, constituțional, îl deține. Președintele PSD Dâmbovița crede că actualul parlament va însemna, din acest punct de vedere, o schimbare în bine și va avea forța să tranșeze subiecte de care, până acum, mulți s-au ferit/temut:

Când am avut discuția cu dl Dragnea, după schimbarea legată de structura guvernului, un motiv pentru care dl Dragnea mi-a cerut să rămân în parlament – la un moment dat mi-a cerut să preiau și Comisia Juridica, dar nu se putea, ar fi trebuit să renunț la funcție de secretar al biroului permanent al Senatului – a fost nevoia de a crea un parlament puternic și o viață parlamentară serioasă în România.

Din păcate, văd că toată lumea se pronunță pe ce trebuie să facă Parlamentul. Mi s-a părut hilar să-l văd pe procurorul general, Augustin Lazăr, că ne spune ce să legiferăm. Stimați prieteni, există 3 puteri în stat: legislativă, executivă și judecătorească. În enumerarea făcută de Montesquieu, ca să mergem la origini, ordinea e asta: legislativă, executivă, judecătorească. Montesquieu a spus 2 lucruri, că puterile sunt egale între ele și că ele și colaborează. Noi, în România, n-am mai înțeles lucrurile astea și se pare că puterea judecătorească a început să fie „mai putere” decât altele. Nu-i normal. Deci, Legislativul va legifera ce crede, Executivul și Justiția vor pune în aplicare.

Parlamentul va fi mai bun dacă în parlament se fac dezbateri serioase, dacă guvernul va legifera mai puțin prin ordonanțe de urgență și ordonanțe simple și procesul legislativ va fi consistent, va fi mai bun dacă vom avea teme de dezbatere națională – lipsește cu desăvârșire dezbaterea din parlament.

Eu sunt convins că Parlamentul va fi cu totul altfel în această legislatură din cel puțin 3 motive. Pe de o parte, societatea românească a început să înțeleagă cam pe unde e rolul fiecăruia și, atunci, poți să prezinți mai bine lucrurile. În al doilea rând, sunt mulți parlamentari cu experiență, dar și parlamentari noi, ceea ce înseamnă că se creează un anume echilibru între diferite deprinderi. Și, în al treilea rând, avem și la Camera Deputaților și la Senat conduceri decise să sporească rolul și importanța parlamentului.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.