Adrian Năstase a conferențiat la Târgoviște despre drept internațional și suveranitate!

adrian nastase (2)

S-a întâmplat astăzi, la Târgoviște, în Amfiteatrul Institutului de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară din Campusul Universităţii „Valahia”, conferința susținută de fostul Prim Ministru al României, prof. dr. Adrian Năstase, cu tema: Drept internațional sau suveranitate.

Au fost prezenți în sală președintele CJ Dâmbovița – Adrian Țuțuianu, prefectul Ioan Marinescu, rectorul Călin Oros, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, profesori și studenți ai Universității.

Adrian Năstase: Tema pe care mi-am propus-o este oarecum surprinzătoare. Pentru cei care sunt obișnuiți cu analize de evenimente internaționale a pune în opoziție dreptul internațional și suveranitatea pare aproape o blasfemie, pentru că, în mod obișnuit, dreptul internațional este considerat a fi rezultatul suveranităților, al unei înțelegeri de voință între mai diverse entități statale. Și atunci, de ce să punem în antiteză dreptul internațional, la acest moment, cu suveranitatea?

Această dilemă a pornit, într-un fel, de la faptul că am privit cu atenție reglementările referitoare la refugiați. Pentru cei care cunosc lucrurile acestea, există o Convenție de la Geneva referitoare la refugiați, există un regulament din anii 60 în plan internațional, există o convenție privind azilul, există, la nivelul Uniunii Europene, nenumărate directive și, practic, ar fi trebuit să avem, pe baza acestor reglementări, deci pe baza dreptului internațional, niște soluții în momentul în care refugiații au sosit în Europa. (…) Și soluția care a fost? O soluție politică: la Geneva sau la Bruxelles s-au stabilit cotele (de refugiați), eliminându-se complet reglementarea de drept internațional. Concluzia: în timp de criză sau în perioadă de conflict, dreptul internațional își pierde din importanță. Nu este o observație cinică, dar cred că este momentul să înțelegem unele dintre lucrurile care s-au întâmplat în ultimii 25 de ani în plan internațional.

Conferința fostului premier a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Onoare muncii!

adrian nastase (1) adrian nastase (3)

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.