Târgoviște, 2016: Paștele Cailor (Tudorița), sărbătoarea bulgarilor din cartierul Matei Voievod! (foto)

tudorita (2)

Comunitatea bulgarilor din Târgoviște, carierul Matei Voievod, a sărbătorit astăzi Paștele Cailor sau Tudorița, moment care semnifică începutul muncilor de primăvară. Gospodari și gospodine în costume populare tradiționale s-au adunat și au împlinit obiceiurile: defilare cu atelaje și cai, slujba religioasă și sfințirea cailor, concursuri hipice și de frumusețe.

Paștele Cailor se sărbătorește în fiecare an, în prima sâmbătă a Postului Mare. Zice-se că este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. La biserică, preotul binecuvântează cu apă sfinţită şi konceta (căluţi din aluat de pâine) pentru sănătate. După slujbă, femeile oferă konceta bărbatului, iar acesta împarte în două părţi egale, jumătate o mănâncă el, jumătate o dă calului, pentru a întări legătura dintre ei.

Paștele Cailor sau Tudorița este un moment unic în România, specific grădinarilor bulgari de la Târgoviște.

La sărbătoare au participat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Adrian Țuțuianu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Stan, vicepreședintele CJD – Adrian Dumitru, administratorul public al municipiului – Liviu Stoica, consilieri locali, oameni politici.

Onoare muncii!

tudorita (1) tudorita (3) tudorita (4) tudorita (5) tudorita (6) tudorita (7) tudorita (8)

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.