Volintiru repetă matematica electorală de la europarlamentare: semnături multe, voturi puține?!

mihail volintiru - pnl

În sensul trecerii zilelor de vară și apropierii alegerilor prezidențiale, partidele trec de la jocul de glezne la treburi concrete. Cele mai multe dintre el se numesc formalități, dar ocupă timp și spațiu în economia muncii politice și, prin urmare, se contabilizează și sunt băgate în seamă.

Pe introducerea de mai sus, dăm drumul la vorbă domnului Mihail Volintiru, președinte interimar al PNL Dâmbovița, care e amabil și ne trece printr-o sintetică expunere a pașilor pe care partidul său, alături de cel pe care urmează să-l înghită, urmează să-i parcurgă în zilele și săptămânile ce vin:

Suntem în situația în care avem 2 candidați la președinția României. Urmează ca, în zilele viitoare, pe un sistem stabilit intern în partid, să stabilim cine este candidatul PNL-ului la președinția României. Aici este vorba de președintele partidului, Klaus Iohannis, și de fostul președinte, Crin Antonescu. Urmează ca Delegația Permanentă Națională să decidă, de altfel este o prevedere statutară care prevede că Delegația Permanentă este cea care validează candidatul la președinție. În prima etapă vom stabili cine, dintre cei 2, este candidatul partidului. Ulterior, urmează ca, împreună cu PDL-ul, să stabilim cine va fi candidatul unic sau comun pentru alegerile prezidențiale.

Totul se desfășoară într-un ritm, dat fiind faptul că PSD-ul a mai făcut o modificare legislativă, aceea în care a prelungit cu 15 zile calendarul electoral (n.a. – majorarea termenului de stabilire de către Guvern a datei alegerilor de la 45 la 60 de zile înainte de ziua votului), asta însemnând că formalitățile trebuiesc făcute încă de la începutul lunii septembrie, când vor trebui anunțați candidații, când vor trebui făcute formalitățile, când trebuiesc depuse semnăturile. Și nu vă ascund faptul că prima decizie a noului secretar general, respectiv Marian Petrache, președintele PNL și CJ Ilfov, ne-a transmis că numărul de semnături pentru susținerea candidatului comun PNL – PDL este de 2 milioane de semnături. Ceea ce înseamnă că vom avea de treabă, atât noi, cât și colegii noștri de la PDL. Și, cu siguranță, deși mai există tot felul de discuții pe ici, pe colo, și noi, și colegii de la PDL ne vom face treaba și target-ul pe care îl vom avea pentru Dâmbovița va fi, fără doar și poate, atins.

De fapt, abia aici am vrut să ajungem, lăsând să curgă acest vast preludiu, ca ingredient pentru o mică observație cu valoare de comentariu independent. Domnul Volintiru are toate motivele să fie plin de încredere și entuziasm când vine vorba de semnături. A dovedit că niciun obiectiv nu e prea îndrăzneț pentru capacitatea de mobilizare a organizației județene sub biciul său. Mărturie stau numerele de dinaintea alegerilor europarlamentare, atunci când PNL Dâmbovița a reușit să strângă peste 30.000 (!!!) de semnături de susținere (vă mai amintiți episodul ăsta?), în condițiile în care solicitarea Bucureștiului era de doar 25.000. Pesemne, însă, că liberalii domnului Volintiru au dorit să tragă un semnal de alarmă (cu fum gros) că, la Dâmbovița, poporul s-a dedulcit la lămâi.

În atare condiții, încrederea declarată a președintelui interimar al PNL Dâmbovița că va reuși să atingă target-ul de semnături și pentru prezidențiale este, fără doar și poate cu temei. Abia dincolo de pârleazul ăsta, intervin oareșce dificultăți de ordin matematic. La voturile concrete, adică, acolo unde domnul Volintiru nu mai are istoria recentă de partea sa. Pentru că, deși a urmărit să obțină la europarlamentare măcar atâtea voturi câte semnături de susținere, urnele au arătat un dezolant număr de 15.294 de buletine ștampilate pe săgeată. Oricum, un succes indiscutabil, care deschide porțile pentru un altul, în noiembrie. Carevasăzică, problemă de matematică electorală: dacă, la europarlamentare, PNL Dâmbovița a avut target 25.000 de semnături, a strâns 34.560 și a scos 15.294 de voturi, la prezidențiale, când va avea target vreo 40-50.000 de semnături, câte va reuși să strângă și câte voturi va scoate?

P.S: Problema devine mai simplă sau mai complicată dacă ținem seama de faptul că intră la efort și PDL-ul lui Iulian Vladu. „Candidat comun, practic facem treaba la comun”, așa cum s-a exprimat, aproape liric, Mihail Volintiru.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

  1. enache lucian says:

    Domnul Volintiru interimatul de la filiala Dambova are probleme de inalta strategie la nivel national. Cine va fi candidatul PNL la prezidentiale. Domnule Volintiru coborati domnule pe pamantul Dambovitei ca „succesurile” dumneavoastra la nivel de organizatie judeteana s-au manifestat doar prin „bagarea „domnului Ciprian Iacob in Consiliul de Administratie la firma aia care da apa cu cacat la locuitorii din Aninoasa si probabil productia de material electoral pentru Targovistel (92 banere!! si alte alea ) care ne-a scos pe locul patru dupa PSD, PDL, Mircea DIaconu. Dupa ce am rupt gura targului cu cele 35 000 de semnaturi ca sa vada centrul ce „capabili „suntem.ne-am fasait la alegeri cu un penibil de 15 000 de voturi. Domnul Volintiru si domnul Cristache interimarii de la nivel de filiala judetean si de filiala locala la nivel de municipiu resedinta de judet ar fi trebuit sa procedeze ca si presedintel partidului Crin Antonescu sa-si dea demisia dupa ce nu au realizat ce s-au angajat, dar pentru asta erau necesare doua conditii sa ai caracter si sa te fi ales cineva in functia pe care o ocupi, adica sa fii obligat sa privesti in ochii unor oameni, ceea ce nu e cazul in situatia celor doi.

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.