Duminică, 9 aprilie: Proiectul muzical „SoNoRo Conac” ajunge la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi!

afis Sonoro Conac 2017_Potlogi

Comunicat de presă

Cea de-a V-a ediție a SoNoRo Conac se va desfasura duminică, 9 aprilie, ora 19.00 la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Programul muzical  va cuprinde lucrări de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven și Sir Edward Elgar, în interpretarea artiștilor Anton Martynov (vioară), Răzvan Popovici (violă), Marcin Sieniawski (violoncel) și bursierii SoNoRo Interferențe, selectați în urma programului de mentorat desfașurat anul acesta cu suportul CEZ România și al ICR.

Palatul de la Potlogi, o reședință domnească somptuoasă, face parte din complexul brâncovenesc, considerat monument istoric de importanță națională. Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost construită în 1698 și cuprindea palatul, locuințele slujitorilor, cuhnia, o casă boierească și o droșcărie (atelier de reparat trăsuri).

Cea mai importantă clădire și unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură civilă românească medievală, palatul a devenit o ruină după moartea voievodului Constantin Brâncoveanu, în 1714. Abia peste două secole s-au făcut primele lucrări de restaurare ale clădirii reprezentative pentru arhitectura rezidențială a sfârșitului de secol XVII. Dar a trebuit să mai treacă ani pentru a-l revedea în forma inițială, de abia în 2015 fiind finalizate lucrările de renovare ale palatului.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în septembrie 2017, în următoarele clădiri de patrimoniu:

  • Palatul Culturii, Iași, județul Iași
  • Castelul Kalnoky, Micloșoara, județul Covasna
  • Castelul Daniel, Tălișoara, județul Covasna
  • Biserica Fortificată, Cincșor, județul Brașov
  • Carul cu Bere, București
  • Conacul Marghiloman, Buzău, Județul Buzău
  • Castelul Sturdza, Miclăușeni, județul Iași
  • Casa Nicapetre, Brăila, județul Brăila
  • Școala Centrală, București
  • Conacul de la Otomani, județul Bihor
  • Cetatea din Oradea, județul Bihor
  • Vila Oromolu, București
  • Conacul Neamțu, Olari, județul Olt

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face doar pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

CNM Curtea Domnească Târgoviște


Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac – , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, Biserica Evanghelică din Herina, – Muzeul Național „George Enescu” din București, Catedrala Romano-Catolică / Alba-Iulia, Biserica fortificată / Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.