Expoziție de arheologie și artă bisericească: „Patrimoniu renăscut – Biserica Sf. Vineri”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă invită vineri, 29 septembrie 2023, ora 10:00, la deschiderea expoziției de arheologie și artă bisericească „Patrimoniu renăscut – Biserica Sf. Vineri”, ce va fi organizată în incinta Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” Târgoviște.

În cadrul expoziției vor fi expuse artefacte descoperite în urma cercetărilor arheologice din perioada 2018 – 2020, desfășurate în proximitatea Bisericii Sf. Vineri, precum și lucrări de artă sacră restaurate.


Scurt istoric al Bisericii Sf. Vineri:

În partea de sud-est a Curţii Domneşti, pe marginea terasei înalte a Ialomiţei, se ridică construcţia celei de a doua biserici domneşti cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” (menţionată documentar şi sub denumirea de Sfânta Vineri sau Sf. Petca), situată iniţial în afara zidurilor de incintă, cunoscută până la începutul secolului trecut şi sub numele de „Biserica Domnească Mică”. Cea mai veche mărturie care atestă existenţa bisericii este un ancadrament, având pe lintel o pisanie-pomelnic scrisă în limba slavonă, amintind pe Manea clucerul Perşanu şi pe jupâneasa sa, Vlădaia, purtând data de 13 iulie 1517. Fără îndoială că este vorba numai de con­semnarea unei reparaţii a bisericii, într-o perioadă în care Târgoviştea cunoştea o febrilă activitate constructivă. Ctitorul amintit de această pisanie este una şi aceeaşi persoană cu ctitorul de mai târziu al bisericii Sfântul Nicolae – Androneşti. În secolele XVII—XVIII biserica Sf. Petca, Sf. Paraschiva sau Sf. Vineri este amintită adeseori în documente, ceea ce dovedeşte că a funcţionat fără întrerupere. În această vreme, făcând parte din com­plexul curţii domneşti, domnii ţării i-au purtat o grijă deosebită.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, finanțat prin Programul Operațional Regional/2016/5/5.1/1 pentru Prioritatea de investiţii 5.1- Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Vă așteptăm cu drag!

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.