GALERIE FOTO: Două secole de credință întrupate în bisericuța de la Voinești!

voinesti bisericuta (2)

S-a întâmplat duminică, la Voinești, în satul Oncești, momentul închinat finalizării unuia din cele mai frumoase obiective din regiune: bisericuța de lemn cu hramul „Dumina Tuturor Sfinților”. Lăcașul adăpostește 200 de ani de credință și rugăciune, fiind ridicat în 1814.

Proiectul reabilitării, restaurării și valorificării turistice a bisericuței a fost derulat prin Programul Operațional Regional, având o valoare totală de 4,1 milioane lei, cu 2% contribuție din partea beneficiarului – UAT Comuna Voinești. A fost o dorință puternică a primarului Gabriel Sandu ca acest obiectiv să contribuie la conturarea unui circuit turistic național și internațional, edilul fiind hotărât ca, pe următorul ciclu de finanțare europeană 2014 – 2020, să acceseze fonduri pentru a pune în valoare „crucea lui Mihai Viteazul” (1598) de la Gemenea – Brătulești. Se creează, în felul acesta, un „desen” turistic al zonei, cu potențial extraordinar pentru cei care caută repere spirituale ale secolelor trecute.

La momentul de astăzi au participat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Adrian Țuțuianu, primarul comunei – Gabriel Sandu, prefectul Victor Sanda, directorul ADR Sud-Muntenia – Liviu Mușat, parlamentarii Leonardo Badea, Ion Stan, Zisu Stanciu, Ionuț Săvoiu, Georgică Dumitru, primari și viceprimari din județ, consilieri locali și județeni, șefi de instituții publice, localnici dornici să ia parte la sărbătoarea locului.

Gabriel Sandu: Astăzi inaugurăm un proiect în care am pus cu toții extraordinar de mult suflet, fiindcă, dacă nu am fi pus suflet, poate acest proiect nu ar fi fost finalizat astăzi. (…) Personal și în numele Primăriei și al Consiliului Local, vreau să mulțumesc, în primul rând, domnului Liviu Mușat și echipei pe care o conduce la ADR Sud-Muntenia, fiindcă totdeauna au fost alături de noi și au avut o contribuție extraordinară nu numai în derularea acestui proiect. Prin ADR, la nivelul localității au mai fost realizate 2 proiecte, proiecte finalizate în cadrul campusului preuniversitar, la Liceul Tehnologic Voinești. Vreau să mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean. Vreau să mulțumesc consilierilor județenei, fiindcă, în anul 2013, când ne sfârâia buza, cum spune românul, ne-au ajutat cu o sumă importantă pentru derularea, în continuare, a lucrărilor pe acest proiect. Vreau să mulțumesc domnului deputat Ion Stan, fiindcă, în toamna anului 2008, a venit aici și a găsit această bisericuță vandalizată, cu masa sfântă în jos. Și mi-a spus atunci: „Primare, indiferent ce vei face tu în comuna Voinești, dacă nu vei salva această bisericuță, Dumnezeu te va blestema”. Vreau să-i mulțumesc pentru că am înțeles atunci că această biserică trebuie restaurată.

Vă mulțumesc din suflet că ați venit astăzi, aici. Și vin cu rugămintea să le povestiți celor cunoscuți și celor necunoscuți ce perlă minunată se găsește astăzi în inima acestui sat.

Liviu Mușat: Aștept de mult timp, cu multă emoție, acest moment al inaugurării unuia dintre proiectele de suflet din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, în exercițiul 2007 – 2013. Suntem la curent cu evoluția acestui proiect încă de la începutul lui, fiindcă domnul primar e aproape lunar pe la noi, prin Agenție. Chiar vrem să-i dăm o viză de Călărași, deși, dacă ar fi după mine, i-aș da o viză de Regiunea Sud-Muntenia și aș încerca să multiplic în cât mai multe din localitățile din regiunea noastră. Sunt convins că, atunci, și alte comunități din regiune, din România chiar, ar duce-o mai bine.

Adrian Țuțuianu: Marcăm un eveniment cu totul special. Nu este un monument oarecare ceea ce noi, astăzi, facem ca și procedură de recepție. Este un monument istoric cu o vechime de 200 de ani și o lucrare de restaurare făcută în condiții cu totul și cu totul deosebite, ceea ce, sunt convins, este de natură să atragă pe Valea Dâmboviței și la Voinești foarte mulți turiști.

Aș vrea să remarc faptul că, în 2 ani de zile, nu doar la Voinești, ci în întreg județul Dâmbovița, ca urmare a unor măsuri luate de Guvernul Victor Ponta, s-a accelerat procesul de absorbție a fondurilor europene, s-au rezolvat problemele care țineau de decontare și s-au rezolvat foarte multe probleme care țineau de corecțiile financiare aplicate diferitelor proiecte aflate în execuție, la Consiliul Județean sau la unitățile administrativ-teritoriale.

Comuna Voinești este un exemplu de localitate în care fondurile europene au fost atrase și folosite cu foarte mult succes. Și nu numai fondurile europene, pentru că în Voinești sunt foarte multe proiecte care s-au finalizat sau care urmează să se finalizeze în anul următor. La Voinești s-a terminat campusul preuniversitar al Liceului Tehnologic, se lucrează la canalizare, prin Fondul de Mediu, se lucrează la extinderea rețelei de străzi asfaltate, prin Grupul de Acțiune Locală. De asemenea, la Voinești s-a lucrat la extinderea rețelei de gaze, s-a construit o grădiniță pe fonduri cu Banca Mondială și s-au făcut lucrări de regularizare a râului Dâmbovița. Deci, iată câte lucruri importante s-au derulat în 2 ani de zile aici, ceea ce denotă preocuparea administrației publice locale și sprijinul de care această administrație a beneficiat de la Consiliul Județean și din partea Guvernului.

Îl asigur pe domnul primar că-l voi sprijini în toate proiectele pe care le are. În 2 săptămâni, îl voi sprijini cu bani la rectificarea bugetară, ca să putem duce mai departe lucrurile pe care le-am început. Vă asigur și pe dumneavoastră că voi sprijini proiectele de viitor.

Onoare muncii!

voinesti bisericuta (11) voinesti bisericuta (12) voinesti bisericuta (13) voinesti bisericuta (14) voinesti bisericuta (15) voinesti bisericuta (16) voinesti bisericuta (17) voinesti bisericuta (18) voinesti bisericuta (19) voinesti bisericuta (21) voinesti bisericuta (25) voinesti bisericuta (27) voinesti bisericuta (28) voinesti bisericuta (32)foto34voinesti bisericuta (33)voinesti bisericuta (3) voinesti bisericuta (5) voinesti bisericuta (6) voinesti bisericuta (8) voinesti bisericuta (10)

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.