Guvernul irită primarii cu ultima ordonanță / sarcini financiare uriașe, fără acoperire / exemplele Târgoviște și Pucioasa

Guvernul reușește să irite și mai tare primarii într-o perioadă în care sunt, oricum, cu nervii întinși la maxim. Autoritățile locale par, cumva, singure în războiul COVID-19, fiecare pe cont propriu (vezi situația de la Corbii Mari). Aseară, ministrul Vela a mai adăugat un motiv puternic de nervozitate în rândul edililor din mediul urban: Ordonanța Militară nr. 4 prevede, la articolul 6 că: Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune.

Guvernul transmite această sarcină în cârca primăriiilor, dar se spală pe mâini (sic!) când vine vorba de asigurarea fondurilor necesare pentru acțiune. Care fonduri se ridică la sume uriașe. Două exemple, Târgoviște și Pucioasa, descrise de primarii Cristian Stan și Constantin Ana.

Târgoviște – Cristian Stan:

După ce, aseară, a fost emisă Ordonanța Militară nr. 4, toate administrațiile publice sunt puse în fața unei situații pe care n-o puteam anticipa și care ne generează dificultăți, mai ales din punctul de vedere al asigurării surselor financiare.

De ce spun asta? Există în Ordonanța Militară un articol 6, care impune unităților administrativ-teritoriale să asigure la fiecare scară de bloc câte un recipient cu dezinfectant și să dezinfecteze toate scările de bloc. Nu avem, în principiu, o problemă cu dezinfectarea scărilor. Pe ce înseamnă, însă, montarea acelor dispensere la fiecare scară, avem o problemă, numai dacă ne gândim la numărul scărilor de bloc din municipiul Târgoviște (aprox. 1500). Pe prețurile de acum, un recipient din acela poate să fie luat, cel mai ieftin, la 50-60 de lei, nu știu exact, de dimineață tot căutăm să găsim soluții. Dacă adăugăm și valoarea unui litru de dezinfectant, care oscilează, în momentul de față, între 150-180 lei și facem un calcul vedem că suma este una imensă. (…) În linii mari, pentru o administrație publică locală cum este cea de la Târgoviște, sarcina financiară ajunge la 1 milion de lei/lună. Nu vreau să politizez, nu mă interesează chestiunea asta, sunt lucruri mult mai importante, dar sunt bani pe care dl Vela i-a pus în sarcina administrațiilor locale, municipii, orașe.

Aseară, până pe la ora 2 dimineața, am stat pe grupul colegilor mei, primari de municipii și toată lumea este îngrijorată cu privire la această situație. Înțelegem că măsurile sunt necesare, urgente, dar nu înțelegem de ce o sarcină financiară de asemenea magnitudne este transmisă unităților administrativ-teritoriale, fără a li se da și o sursă de finanțare.

Vom începe de mâine această activitate și o vom continua cât vom avea resurse bugetare. (…) Se laudă unii că nu-știu-ce face Guvernul și ce eficient este Guvernul în condițiile în care, să mă ierte Dumnezeu, dar dl Vela avea dificultăți în a citi prevederile ordonanței militare. Poate că nu le-a spus nimeni cum funcționează o administrație publică locală, că trebuie să ai resursă bugetară pentru cheltuieli, că trebuie să respecți o lege a achizițiilor publice…


Pucioasa – Constantin Ana

Gata, au rozolvat baietii astia problema! (…)

Sa facem o socoteala rapida…

Un distribuitor de gel dezinfectant aproximativ 100 lei. Un litru de gel dezinfectant aproximativ 100 lei, daca ai norocul sa mai gasesti! Iar pentru o scara de bloc estimez un consum rezonabil de un litru pe saptamana, deci patru litri pe luna.

Recapitulam: 100 lei dispozitivul, 4×100 lei gelul (repet, daca il gasesti), deci 500 lei pentru prima luna, pentru o scara de bloc!!!

Continuam calculul: 500 lei pentru o scara, inmultim cu 140, numarul de scari de bloc si obtinem un rezultat pe masura tampeniei guvernantilor:

70.000 lei!!! Pentru prima luna!!!

Pai de unde bani bai fratilor?!!!! Mai puneti multe in carca primariilor?!!

Asa ca lansez o invitatie aici, catre toate organele de control abilitate: Marti dimineata, va astept cu buletinul in mana, pentru a-mi primi sanctiunea, pentru ca este IMPOSIBIL sa implementez aceasta masura!

Prea multe lucruri nu mai imi raman de spus, probabil ca prin urmatoarea Ordonanta o sa fim obligati sa montam dispozitive si la case, in intersectii si la trecerile de pietoni!!!

Dumnezeu cu mila!!!

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

  1. Roman Magdalena says:

    Ma intreb daca nu se pot lua bani de la locuitorii din bloc pentru dezinfectant. Doar dispenserul sa fie oferit de primarie. Nu a rezultat din ordonanta obligatia de a sustine material primaria. La primarie sunt banii nostri,ai tuturor. Noua cine ne dezinfecteaza usile la case?

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.