Ministrul libanez al Apărării, vizită în Dâmbovița! Primele declarații după întâlnirea de la Târgoviște

ministrul apararii liban (1)

Ministrul Apărării din Liban, Yacoub Riad Al Sarraf, efectuează astăzi o vizită în România. În cadrul programului, ministrul a acceptat invitația senatorului Adrian Țuțuianu de a veni și în județul Dâmbovița, foarte important pe harta națională a industriei de profil.

Prima întâlnire a avut loc la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, acolo unde au participat ministrul libanez, senatorul Adrian Țuțuianu, președintele și vicepreședintele CJD – Alexandru Oprea și Alin Manole, prefectul Antonel Jîjîie, secretarul de stat în cadrul MApN – Florin Vlădică, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei – Radu Ion.

Adrian Țuțuianu:

Vizita de astăzi ne-a prilejuit un schimb de păreri despre relațiile dintre cele 2 țări, cu accent pe relațiile de natură economică și din zona industriei de apărare. Am prezentat Excelenței Sale, domnului ministru, posibilitățile de cooperare în domeniul industrial, economic cu județul Dâmbovița. Am prezentat, de asemenea, cele 3 unități din industria de apărare – Uzina Mecanică Mija, Uzina Mecanică Dragomirești și Automecanica Moreni.

Îi mulțumesc Excelenței Sale pentru vizita în județ și pentru intențiile pe care le are pentru dezvoltarea relațiilor de natură economică, în domeniul învățământului, în zona turismului și culturală. Așteptăm să revină în România, așa cum ne-a promis, în special în județul Dâmbovița, cu o delegație de oameni de afaceri, anul viitor.

Yacoub Riad Al Sarraf: 

În latină spunem „Si vis pacem, parra bellum” („Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”). Eu o spun puțin altfel: Cine vrea dezvoltare economică și prosperitate trebuie să aibă suficientă putere militară, astfel încât să nu fie nevoie s-o folosească. Scopul vizitei mele în România este de a semna primul acord de cooperare militară dintre România și Liban. Dar scopul principal este acela de a stabili legături de durată.

Mă veți întreba de ce am ales România, sau chiar Dâmbovița. Sunteți un popor foarte special, care ați reușit să păstrați istoria și tradițiile, în combinație cu o abordare extrem de deschisă către un viitor dinamic și în combinație cu o credință puternică și o viziune extraordinară, revoluționară către viitor. V-ați păstrat tradițiile și, totuși, v-ați deschis către NATO, către Uniunea Europeană, către lumea întreagă. 

Trebuie să mulțumesc Excelenței Sale, fostului ministru al Apărării (Adrian Țuțuianu – n.r.), pentru că, fără sprijinul dumnealui din trecut, n-am fi putut semna în prezent Acordul de cooperare militară. Dar, mai important decât atât este cooperarea viitoare pe cele 2 componente civile.

Mă angajez să revin curând cu o delegație comună a Ministerului Turismului, oameni de afaceri și Apărare. Cred că există potențial de cooperare în viitor pe cel puțin 2 domenii, și asta datorită oamenilor din această țară, care sunt deschiși, nobili, sinceri, ospitalieri. În plus, am putut observa potențialul în ceea ce privește dezvoltarea economică și industrială pe care o putem realiza pe viitor.

Programul ministrului libanez continuă cu vizite la unitățile industriei de apărare dâmbovițene – Uzina Mecanică Mija și Uzina Mecanică Dragomiești, iar la final, în drum spre București, o oprire la sediul fabricii de ouă Tonelli din Titu, cu acționariat de origine libaneză.

Onoare muncii!


INFO: În cursul acestei dimineți, înainte de sosirea la Târgoviște, ministrul Al Sarraf s-a întâlnit cu omologul român, Mihai Fifor, la București. Cu această ocazie a fost semnat „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Libaneze privind cooperarea în domeniul militar”, cei doi oficiali evidenţiind importanţa documentului, ca fundament al dezvoltării relaţiilor de cooperare într-un spectru amplu de proiecte comune.

ministrul apararii liban (2) ministrul apararii liban (3) ministrul apararii liban (4) ministrul apararii liban (5)

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.