Moment important: Au început lucrările de restaurare la fosta Școală de Cavalerie / foto și declarații

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a organizat, astăzi, o conferința de presă în fața fostei Școli de Cavalerie din municipiul Târgoviște (zona UM Gară), acolo unde este amenajat și Muzeul „Comunismului”. Motivul: demararea lucrărilor pentru conservarea, restaurarea și valorificarea clădirii – monument istoric, cu un uriaș potențial turistic.

Vorbim de un proiect în valoare de 22 milioane lei, din care 8 milioane sunt fonduri norvegiene, iar restul contribuție CJD. Contractul de execuție a fost semnat pe 25 octombrie. Termenul de finalizare: noiembrie 2025.

Președintele CJD a fost însoțit de primarul municipiului Târgoviște – Cristian Stan, deputații Carmen Holban, Radu Popa și Marian Țachianu, cei doi vicepreședinți CJD, membrii unității de implementare și reprezentanții constructorului.

Proiectul cuprinde amenajări de incintă și lucrări în mai multe spații interioare, pentru care se vor folosi materiale pentru termoizolație, fonoizolație și rezistență la incendiu. Vechea structură a șarpantei va fi înlocuită cu una nouă – cu învelitoare din țiglă ceramică, de tip solzi. Finisajele interioare și exterioare urmează a fi refăcute, iar modelele istorice din pardoseala de mozaic, din holul central, vor fi conservate.

  • Pentru asigurarea accesibilității generale este prevăzută montarea unui lift panoramic ce va avea acces de la nivelul curții până la fiecare nivel destinat publicului.
  • În corpul central, la etaj, se vor amenaja spații de expoziție, iar în extremitățile clădirii – birouri administrative, spații muzeale, dar și spații aferente activității de cercetare.
  • În zona de sud a imobilului, vor fi construite o parcare publică, cu acces din Bulevardul Regele Ferdinand, și o alveolă pentru parcarea a două autobuze. Pe lângă reamenajarea spațiilor verzi, în curte va fi amplasată o fântână arteziană. Actuala împrejmuire va fi refăcută cu menținerea structurii betonate a gardului.

Corneliu Ștefan, președinte CJD:

După reabilitare, fosta Școală de Cavalerie va intra în patrimoniul cultural național și, bineînțeles, vom avea aici, la Târgoviște, foarte mulți vizitatori care vor trece pragul muzeul din această locație. Referitor la vizitatori, anul trecut am avut 4488 de vizitatori, iar anul acesta, doar în primele 10 luni am avut peste 6.000.

Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:

Eu nu cred că realizăm, în acest moment, importanța a ceea ce se întâmplă aici. Suntem martorii unui eveniment extraordinar, suntem martorii unei redări a istoriei acestui neam. (…) Exact în locul în care suntem acum s-a scris poate cea mai importantă pagină de istorie a României din ultima jumătate de secol.

E important să spunem și că, în momentul în care au început construcțiile în zona de la UM Gară, s-a spus „Dom’le, la Târgoviște, istoria e batjocorită”. Ceea ce se întâmplă acum reprezintă tocmai contrariul, anume un act de valorificare și de respect pentru istoria României.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.