Preşedintele PSD şi CJ Dâmboviţa, prima reacţie după demisia lui Victor Ponta!

victor-ponta-nucet-dambovita

Preşedintele PSD şi CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a avut astăzi un prim comentariu faţă de gestul Primului Ministru Victor Ponta de a-şi depune mandatul și despre pașii care descriu viitoarea formulă de guvernare:

Este o decizie curajoasă a unui om politic european, care a încercat să dea un răspuns și să detensioneze o situație care putea genera prejudicii importante României. (…) Eu cred că Victor Ponta a gândit într-un mod foarte serios și european lucrurile. El a spus ceva extraordinar de frumos, dar plin de substanță: „Mă bat cu adversarii politici, dar nu vreau să mă bat cu oamenii”. Gândiți-vă că orice incident minor s-ar fi produs zilele astea, la demonstrații, ar fi fost decontat și pe Victor Ponta, și pe Guvern, și pe Partidul Social Democrat. Este pentru prima dată în 25 de ani când un guvern pleacă pentru a detensiona o anumită stare socială. Și vă aduc aminte că Boc n-a plecat la demonstrații masive.

Acum au loc aceste consultări și trebuie găsită rapid o soluție de stabilitate politică – și ați văzut că președintele Partidului Social Democrat a mers și a arătat deschidere față de toate variantele posibile: și un guvern care să aibă ca piesă centrală PSD, și teza unui guvern de uniune națională, chiar și teza alegerilor anticipate. Aici, fac eu o paranteză și vă spun că, prin raportare la decizia CCR pronunțată în anul 2012, este neconstituțională organizarea simultană a alegerilor locale și parlamentare.

Vom vedea ce rezultă din aceste negocieri. Eu cred că important e să rezulte stabilitate. Și-am să vă spun de ce. Suntem la sfârșit de an și trebuie prezentat un buget în Parlament, ca să poată funcționa administrația publică centrală și locală; suntem la închidere de proiecte europene pe exercițiul financiar 2007 – 2014 și avem nevoie de parteneri de dialog în ministere, în autorități centrale, avem nevoie de sprijin pentru a putea închide anumite proiecte. Ori dacă noi stăm de altceva, s-ar putea să nu le putem închide, cu consecințe extrem de grave, cum ar fi restituirea sumelor de bani primite către Comisia Europeană. În al treilea rând, avem deschiderea de proiecte noi; există o planificare, în lunile noiembrie-decembrie vor fi publicate oficial primele 2 ghiduri. (…) Dacă vrem să luăm bani europeni, avem nevoie de stabilitate. Și mai cred că această creștere economică bună pe care am avut-o poate fi susținută tot prin stabilitate politică. Ați văzut, simpla demisie a Primului Ministru a generat reacții pe piața valutară, care ne arată că lucrurile pot degenera.

E important să ascultăm ce spune strada, pentru că sunt oameni care au revendicări, unele perfect întemeiate. Dar, în același timp, locul unde trebuie finalizată dezbaterea este Parlamentul, care, din păcate, a fost cumva scos din ecuație. Apoi, discuția Președinte – partide politice, pentru că un sistem democratic, oricum ar fi el, nu poate fi gândit în afara ideii de partid politic.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.