Primăria Târgoviște a demarat o acțiune amplă de aplicare a măsurilor pentru reducerea riscului seismic! 79 de blocuri identificate și obligate la expertizarea structurii de rezistență!

risc seismic 2

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a prezentat astăzi un subiect pe care administrația l-a ocolit/ignorat în trecut: aplicarea măsurilor pentru reducerea riscului seismic la construcțiile existente.

Vorbim mai întâi de norma legală: Proprietarii și, după caz, administratorii spațiilor publice cu altă destinație decât cea de locuință, situate la parterul și, după caz, la subsolul și/sau la alte niveluri ale construcțiilor cu destinația de locuință multietajate, cu peste P+3 etaje, construite înainte de anul 1978, au obligația să acționeze proporțional, în solidar cu proprietarii locuințelor și cu asociația de proprietari, pentru expertizarea tehnică a structurii de rezistență a întregii construcții, în termen de 2 ani de la primirea notificării din partea administrației publice locale.

Ce înseamnă spații publice cu altă destinație decât cea de locuință? Sunt spații amenajate în scopul desfășurării unor activități care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziții, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică, prestări servicii, etc.

În legătură cu notificarea, administrația locală are ca atribuții identificarea și inventarierea acestor construcții și notificarea proprietarilor, persoane fizice sau juridice, și a asociațiilor de proprietari cu privire la obligația ce le revine de a acționa în solidar pentru expertizarea tehnică a structurii de rezistență a clădirii.

Fondurile din care sunt suportate aceste costurile legate de expertizare, proiectare și execuție a lucrărilor de intervenție se vor asigura:

  • din transferul de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație, pentru expertizarea tehnică;
  • din surse proprii ale proprietarilor, din despăgubiri ale societăților de asigurări sau credite pentru proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție.

Cristian Stan spune că Primăria și-a făcut datoria și a identificat clădirile descrise de norma legală a fi supuse expertizării:

Sunt 79 de blocuri de locuințe, situate în zone diferite din municipiu și care, în perioada imediat următoare, urmează să facă obiectul notificărilor pe care administrația publică locală le va transmite. În situația în care nu se procedează la expertizarea acestor clădiri, există sancțiuni destul de drastice prevăzute de legislația în domeniu, începând cu 5.000 de lei și ajungând la 75.000 lei.

Este un subiect care, până acum, nu a fost abordat la nivelul Primăriei municipiului Târgoviște. Deși avem o legislație destul de veche, nu am găsit în cadrul Primăriei o situație clară și stabilirea unor răspunderi care sunt condiții sine-qua-non pentru aplicarea acestui act normativ ce reglementează măsurile pentru reducerea riscului seismic al contrucțiilor existente. (…) Prin urmare, deși, până acum, la nivelul municipiului Târgoviște s-a ignorat, cumva, această obligație, cred că este un gest de responsabilitate din partea tuturor să abordăm această problemă și să aplicăm legislația în domeniu.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.