Profesorul Gheorghe Bârlea va primi vineri titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Valahia” din Târgoviște

latinitate-romanitate-2

Universitatea „Valahia” din Târgoviște anunță pentru data de vineri, 24 noiembrie, ora 11.45, evenimentul de decernare a titlului și diplomei de Doctor Honoris Causa profesorului univeristar doctor Petre Gheorghe Bârlea. Festivitatea va avea loc la Centrul Internațional de Conferințe, Str. Mr. Ion Alexandrescu, Nr. 39, Târgoviște (Sala Senatului universitar, Sala Roșie).

Într-un comunicat al Universității sunt prezentate meritele profesorului Bârlea, care au stat la baza deciziei de acordare a titlului:

Domnul prof. univ. dr. Petre Gheorghe BÂRLEA este titular la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța, Departamentul de Filologie Română, Limbi Clasice și Balcanice și este profesor asociat, fost titular, la Departamentul de Litere, Facultatea de Teologie-Litere/Facultatea de Științe Umaniste/Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște. A fost șeful Catedrei de Limbi Clasice, Balcanice și Slave, precum și directorul executiv al Școlii Doctorale la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Absolvent al Facultății de Limbi Romanice, Clasice și Orientale a Universității din București, secția Filologie Clasică, apoi al Facultății de Filologie Modernă, secțiile română-germană/română-franceză, cu studii complementare de italiană și de jurnalism, și-a susținut doctoratul în Lingvistică Generală și Comparată la Universitatea din București. Au urmat studiile de specializare postdoctorală și stagii de documentare (în domeniul limbajelor de specialitate, al interculturalității etc.) în SUA, Franța, Italia, Spania, Grecia, Cipru, Israel, Scoția.

Între anii 2000 și 2015 a fost profesor asociat la Universitatea din București, Facultatea de Litere. A predat limba, cultura și civilizația românească la Universitatea „Carol al IV-lea” din Praga și la Universitatea Paris IV Sorbona, în stagii de câte trei ani consecutivi. A fost visiting professor la patru centre universitare din SUA, apoi în Canada, Austria, Spania, Elveția.

Are ca domenii de competență limbile clasice (latină și greacă veche), limba română (pentru nativi și pentru străini), lingvistica generală și comparată, lingvistica mitologică, retorica clasică, teoria identităților culturale.

Este o autoritate recunoscută în domeniul semanticii istorice și al filosofiei limbii, fiind frecvent invitat în calitate de conferențiar, keynote speaker, membru în comisii de doctorat, specialist-evaluator etc. la universități și institute de cercetare, la congrese și conferințe de specialitate din țară și din străinătate

Este membru evaluator CNADTCU, Comisia de Filologie, evaluator în comisiile UEFISCDI pentru proiectele de cercetare științifică – domeniul „Științe Umaniste”.

A condus sau a fost senior expert în numeroase proiecte de cercetare științifică la nivel național sau internațional.

Este editorul-fondator al uneia dintre cele mai prestigioase reviste academice cu profil umanist din România – Diversité et Identité Culturelle en Europe (DICE) – recunoscută ca atare în comunitatea specialiștilor și în Bazele Internaționale de Date (BDI). Este, de asemenea, membru în colegiile științifice ale mai multor publicații periodice de nivel academic din România (Diacronia, Studii de Știință și Cultură, Analele UOC, Limba și literatura. Perspective identitare etc.).

Realizările sale sunt consemnate în peste 60 de referințe, recenzii, interviuri, prezentări, precum și în câteva dicționare și enciclopedii importante, dintre cele recente remarcându-se Un dicționar al scriitorilor români contemporani (Coord. Ioan Holban), Iași, 2017, Vol. II, pp. 63-70, și Dicționarul General al Literaturii Române (DGLR), (Coord. Acad. Eugen Simion), Ediția a II-a, București: Academia Română, Literele A/B, 2016, pp. 742-743. De asemenea, în anul 2016, i s-a consacrat un volum omagial, In honorem P. Gh. Bârlea, de 670 de pagini (Analele UOC Constanța), un alt volum fiind în curs de pregătire la Universitatea ”Valahia” din Târgoviște.

A adus în cadrul Universității ”Valahia” din Târgoviște, prin relațiile oficiale și personale, savanți de talie mondială, care au ținut cursuri (uneori pe semestre întregi), conferințe, prelegeri, au preluat doctoranzi din rândurile absolvenților universității târgoviștene, au îndrumat activitatea unor tinere cadre didactice de aici, au facilitat participarea la manifestări științifice din străinătate sau au contribuit, direct ori indirect, la acreditarea unor programe de studii, la abilitarea unor conducători de doctorat etc.: Eugenio Coșeriu, Eugen Simion, Petru Cocârțeu, Sebastian Văduva, August Pust, Ralph Harley, Benjamin Garcίa Hernandez, iar mai recent, Acad. Baudouin Decharneux,  Acad. Sorin Dumitrescu, Acad. Solomon Marcus, Acad. Gheorghe Chivu, Prof. univ. dr. Alexandru  Gafton ș.a.

Acum a venit rândul Domniei sale să primească Diploma și însemnele acestei demnități academice, împreună cu prețuirea și recunoștința comunității studenților și cadrelor didactice de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, pentru cei douăzeci și cinci de ani de muncă și pasiune dăruiți acestei instituții.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

  1. Doamne, simt ca ma topesc cand citesc despre Domnul Profesor. La cursurile Dumnealui eram intr-o stare permanenta de ascultare si admiratie. Un Profesor uimitor!!!

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.