Târgoviște: Se conturează eșecul uriaș al proiectului de centură >> E COMPROMIS!

centura targoviste

În urmă cu o săptămână, publicam articolul ăsta pe un subiect care se anunță, deja, extrem – extrem de aprins, sub aspectul consecințelor pe care le trage după el: centura municipiului Târgoviște și riscurile ca un proiect european de 88,7 milioane lei (din care 70,2 milioane – finanțare nerambursabilă) să eșueze. Datele proiectului le găsiți în articol, laolaltă cu evoluția lui din februarie 2009, când s-a semnat contractul de finanțare, până astăzi, când proiectul este blocat.

Și din blocajul în care a ajuns șansele ca el să scape sunt îngrijorător de mici. Asta pentru că societatea care a câștigat licitația de lucrări pentru restul de executat din centură (peste 70%), Tehnologica Radion, are probleme uriașe. Pe lângă faptul că se află în insolvență, aflăm astăzi că necazurile penale ale administratorului societății produc consecințe asupra acesteia. Iar consecințele se traduc în sechestrul asiguratoriu pe bunurile societății pe o sumă imensă: peste 250 de milioane lei. Pe subiect s-au exprimat astăzi atât viceprimarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, cât și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

cristi stan (2)

Reprezentantul municipalității, cel căruia i-a fost pasată recent responsabilitatea mai multor proiecte europene, a evitat un verdict decisiv, dar declarațiile sale transmit, mai mult decât evident, semnalul de alarmă. Cristian Stan:

Am avut, cred că pentru prima dată la nivelul Primăriei Târgoviște, o întâlnire cu cei de la Tehnologica, societatea care, teoretic, ar trebui să execute contractul pe centura municipiului. Din întâlnirea pe care am avut-o cu ei, am aflat anumite chestiuni. Societatea respectivă, în afară de chestiunea cu insolvența, pe care o cunoșteam și care nu este, să spun așa, letală pentru proiect, mai are o problemă. Problemele de ordin penal pe care le are asociatul și administratorul societății se răsfrâng și asupra societății, în sensul că există un sechestru asiguratoriu pe bunurile societății, undeva la vreo 256 de milioane lei, ceea ce face foarte dificilă derularea unui asemenea proiect. 

Eu am inițiat aceste discuții pentru a avea o imagine clară despre ce întâmplă cu această societate comercială. Voi face tot ce pot pentru a salva acest proiect, dar l-am preluat în această situație. Și vreau să știm exact despre ce e vorba și unde suntem în momentul de față pe ceea ce înseamnă centura municipiului Târgoviște. Anul 2015 este ultimul an în care acest proiect se poate executa.

Ca să mă înțelegeți, acest proiect, așa cum e în momentul de față, e foarte dificil de executat și de o societate care n-are nicio problemă de genul ăsta. Eu nu vreau să pronunț, deocamdată. Vreau să am mai multe date și voi face tot ce pot pentru a fi dus la bun sfârșit. Vom vedea. Dar, repet, la momentul în care am ajuns acum, și o societate care n-ar avea probleme de această natură ar avea dificultăți în a-l duce la bun sfârșit, darămite o societate care, iată, este unde este.

tutuianu

Mult mai tranșantă (și, prin urmare, gravă) a fost poziția președintelui CJD, Adrian Țuțuianu, care nu mai vede șanse de salvare a proiectului:

Centura municipiului Târgoviște este un proiect european compromis de administrația PDL din municipiul Târgoviște. N-o spun cu nicio satisfacție, o spun cu durere, pentru că vom merge toți, încă niște ani de zile, pe o centură plină de gropi și fără niciun fel de facilități. Proiectul e compromis și vă spun și de ce. Adjudecatar este Tehnologica Radion. Sunteți oameni de presă și știți foarte bine ce probleme are Tehnologica Radion și ce probleme au acționarii, administratorii societății. Se pare, din datele pe care le am eu, că nu vor mai avea nici capacitatea de a implementa proiectul, fiindcă au conturi blocate, sume de câteva sute de milioane.

Cuvintele de mai sus atrag un semn uriaș de întrebare pentru viitor: ce se întâmplă dacă, așa cum se prezintă lucrurile, centura nu se va realiza până la sfârșitul lui 2015, când se încheie actuala perioada de finanțare europeană? Cele mai multe răspunsuri sugerează o continuare și mai nenorocită pentru Târgoviște și bugetul municipiului: riscul unor corecții financiare de până la 100%!

Oroare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.