Valentin Calcan, despre Cabinetul Ponta III și tinerii tehnocrați: Mulți șefi județeni de partid au primit cu nervozitate aceste propuneri

calcan victor ponta

Continuăm să culegem vorbe despre noua echipă guvernamentală propusă de Victor Ponta și trecută de Parlament cu majoritate solidă. L-am întrebat și pe senatorul PSD Dâmbovița, Valentin Calcan, dacă e de bine sau nu cu tineri mulți și tehnocrați, cu UDMR sau fără. Ne-a răspuns, după cum urmează:

Cum caracterizați echipa propusă în Cabinetul Ponta III?

Este un formidabil mixt între oameni cu o foarte mare experiență de partid și tineri fără nicio experiență de partid. Probabil că întrebarea are ca scop aflarea unui răspuns referitor la cei tineri, pentru că, evident, notorietatea, poziția politică, experiența în conducerea ministerelor celor dintâi este clară. Personal, eu le acord toată încrederea tinerilor. Poate veți spune că am mai avut tineri, de exemplu, în Guvernul MRU.  Dar, de astă dată, există o mare diferență. Diferența este dată de profesionalism și de ceea ce au reușit să facă până acum acolo unde fiecare dintre ei a muncit. Și, sincer, au rezultate deosebite. Bravo lor!

E curaj sau inconștiență din partea lui Victor Ponta să aducă în Guvern atâția oameni tineri, cu CV-uri bogate, dar lipsiți de experiența sistemului public?

Categoric, este un demers curajos al lui Victor Ponta să aducă tineri în guvern. Este curaj, spun eu, nu pentru că a mizat pe tinerețea lor, ci tocmai pentru că a mizat pe lipsa lor de experiență de partid. Sunt sigur că mulți șefi județeni de partid au primit cu nervozitate aceste propuneri. Asta pentru că un ministru promovat la București de un lider județean probabil că nu ar fi uitat niciodată acest fapt. Și când prioritizarea proiectelor la finanțarea guvernamentală poate fi și influențată politic, să nu-mi spună mie că nu se va uita mult mai apăsat la județul de unde a fost promovat. De aceea, de astă dată nu mai e cazul. Sunt oameni tineri, fără nicio datorie politică și le acord încrederea mea pentru că sunt convins de faptul că vor promova numai proiecte fezabile, proiecte utile și care, odată realizate, pot deveni, la rândul lor, centre de dezvoltare locală.

Exista majoritate și fără UDMR? Dacă da, de ce a mai fost adusă la guvernare?

Există majoritate și fără UDMR, dar o majoritate la limită. Cu UDMR la guvernare, majoritatea este mult mai importantă, ceea ce ,pentru viața parlamentară, este de dorit. Și o stabilitate parlamentară se traduce apoi în stabilitate economică, un cadru mult mai prielnic pentru investiții, pentru dezvoltări.   Ar mai fi un lucru care, de regulă, nu prea apare în media. Mă refer la majoritățile în comisiile parlamentare. Împreună cu UDMR, în cele mai multe comisii parlamentare, guvernul are acum majoritate. Fără UDMR, situația ar fi fost mult mai complicată. Asta pentru că, de regulă, o lege trecută prin comisie foarte greu se mai poate modifica în plen.

Credeți că vor exista consecințe electorale decontate de premier din gestul readucerii UDMR în Guvern?

Consecințe electorale îmi doresc să nu fie, dar asta este doar o dorință. Sigur, cineva este supărat și, în special, în zona Ardealului. Sper ca, totuși, prin măsuri guvernamentale bune, supărarea de azi să dispară în timp.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.