PE ÎNȚELESUL TUTUROR: Senatorul Adrian Țuțuianu demontează fake news-urile despre modificările codului de procedură penală!

adrian tutuianu (6)

Vicepreședintele Senatului României și al Partidului Social Democrat, peședinte PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu reacționează față de cantitatea uriașă de „fake news” care a curs în aceste zile pe marginea modificărilor aduse codului de procedură penală. Ca și în cazul OUG 13/2017, când a demontat punct cu punct propaganda din jurul subiectului, senatorul sintetizează modificările aduse acum CPP și trimite, spre comparație, la ceea ce au făcut Guvernele Boc și Cioloș în situații similare.

Adrian Țuțuianu:

Opoziția isterizează lumea cu privire la modificările codului de procedură penală. Pe piață, sunt vehiculate multe informații false.

Putem admite că nu toate soluțiile adoptate sunt în afara oricăror critici. Dar, două lucruri sunt esențiale:

 1. Codul de procedură penală trebuia modificat pentru ca peste 100 de texte să fie puse în acord cu deciziile Curții Constituționale; decizii pronunțate în ultimii ani;
 2. Era obligatorie, începând cu 1 aprilie 2018, transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale

În caz de netranspunere, România risca sancțiuni de 100.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.

Dezbaterile la codul de procedură penală au demarat încă de anul trecut, fiind total falsă afirmația potrivit căreia nu a existat dezbatere. Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, asociațiile magistraților au participat la dezbaterile în proiectul de lege, fiind preluate majoritatea propunerilor.

Cu titlu de exemplu, Guvernul Cioloș, în anul 2016, a adoptat Ordonanța de urgență nr. 18/2016 prin care a modificat, fără niciun fel de dezbatere, 151 de articole din Codul de procedură penală. De asemenea, în iunie 2009, Codul Penal codul penal și codul de procedură penală au fost adoptate de Guvernul Boc prin procedura angajării răspunderii. Așa-zisa societate civilă, dar și partidele politice care astăzi contestă modificările făcute, la acele momente, nu au avut nimic de contestat.

În final, pe scurt, fără manipulare și dezinformare, modificările codului de procedură penală, vizează următoarele aspecte:

 • Bănuiala, suspiciunea sau propunerea rezonabilă au fost înlocuite cu sintagma probe sau indicii temeinice, în tot cuprinsul Codului de Procedură Penală;
 • Probele constatate nule pe tot parcursului procesului vor fi eliminate, nu doar cele din etapa inițială, de început, a procesului;
 • Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24;
 • Martorii acoperiți, total sau parțial, nu mai pot fi folosiți;
 • Condamnările dispuse exclusiv în baza unor declarații ale unor denunțători (beneficiari de reduceri de pedepse), trebuie susținute și cu alte probe;
 • Renunțarea la practica utilizării mandatelor de siguranță națională cu scopul de a proba fapte care nu sunt de siguranță națională;
 • În cursul urmăririi penale sau al judecății sunt permise comunicările și furnizarea de informații din dosare, doar dacă sunt justificate de un interes public sau sunt în interesul descoperirii adevărului. Sunt interzise referirile publice la persoanele suspectate ca și cum ar fi condamnate. Altfel spus, se transpune directiva europeană privind prezumția de nevinovăție.

În fond, sunt chestiuni de bun simț, specifice statului de drept cu instituții puternice care respectă în egală măsură legea, dar și, până la decizia definitivă și revocabilă, dreptul presupusul uivinovat/făptuitor.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

 1. moshu49 says:

  opoziția? care opoziție? fake!
  asta te face să aprofundezi: „Curtea Supremă și Ministerul Public au decis, marți, să sesizeze Curtea Constituțională a României în privința proiectului de modificare a Codului de procedură penală, votat luni de Camera Deputaților.”
  sau tot la opoziție intră și cele două instituții?
  hai pa!

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.