Fost ministru al Apărării, despre scenariul „integrării accelerate” a Ucrainei, Moldovei și Georgiei în UE: Nu prea îndeplinesc criteriile!

Fostul ministru al Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, apreciază drept improbabil succesul unei „integrări accelerate” a Ucrainei în Uniunea Europeană. Analiza vine în contextul cererilor pe care, în plin război cu Rusia, atât Ucraina, dar și Moldova sau Georgia le-au depus pentru aderare la UE.

Adrian Țuțuianu:

Dacă mergem la criteriile care sunt prevăzute în actele constitutive ale Uniunii Europene, nu prea le îndeplinesc. Sunt criterii de natură politică, privind funcționarea statului de drept, economia consolidată, drepturile minorităților. Este greu de crezut că se poate face o integrare accelerată a Ucrainei, după cum nici Molodova, nici Georgia nu întrunesc aceste condiții.

Sunt cereri care exprimă mai mult gesturi politice. Cei de acolo își exprimă opțiunea pro-europeană, iar UE și-a exprimat disponibilitatea. Dar, vă repet: Nicolae Văcăroiu a făcut cererea de aderare a României (1995), întreg procesul s-a finalizat în 2004 (Adrian Năstase), cu intrare efectivă în 2007. Deci, a trebuit să parcurgem un drum lung, care ne-a și costat, și din punct de vedere economic, și din alte perspective, inclusiv o cedare importantă de suveranitate.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.