150 de ani de la nașterea marelui gravor Gabriel Popescu – finalizarea lucrărilor de restaurare a casei-atelier din Vulcana Pandele!

casa gabriel popescu (1)

S-a întâmplat astăzi, la Vulcana Pandele, evenimentul închinat împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui gravor Gabriel Popescu, unul din cei mai străluciți artiști români, continuator al lui Theodor Aman și Nicolae Grigorescu. Momentul a coincis, în mod fericit, cu finalizarea lucrărilor de restaurare și consolidare a casei-atelier și a casei natale a artistului. Este vorba de un proiect finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014,  cu o valoare totală a costurilor eligibile de 2.235.222,69 lei, inclusiv TVA.

Au fost prezenți președintele CJD – Adrian Țuțuianu, fostul ministru al Culturii – Ionuț Vulpescu, fostul ministru al Muncii – Rovana Plumb, primari din zonă, oameni ai locului.

În cadrul evenimentului a fost dezvelită placa aniversară și a avut loc o demonstrație de tipărire a gravurii în tehnica „aguaforte”.


După recepția lucrărilor pe proiectul de restaurare, vor urma, ca etape:

  • Repunerea în funcțiune a obiectivului care cuprinde reamenajarea spațiului muzeal și care va consta în realizarea unui proiect tematic referitor la expoziția permanentă, pornind de la reconstituirea interioarelor (spații de locuit și spații de lucru) așa cum au fost în perioada în care maestrul Gabriel Popescu locuia la Vulcana-Pandele;
  • Punerea la dispoziția publicului a monumentului istoric restaurat / conservat / valorificat prin deschiderea muzeului către vizitatori atât în vederea valorificării monumentului istoric restaurat, cât și creșterii numărului de turiști.

Adrian Țuțuianu: 

Moștenirea lăsată de Gabriel Popescu este una extraordinară iar intervențiile asupra acestei case au fost radicale și absolut necesare, intervenții care îi vor prelungi durata de viață mulți ani de acum înainte. Au fost realizate intervenții asupra fundațiilor, s-a intervenit la întreaga structură a monumentului, refăcându-se practic în întregime părțile din lemn afectate, inclusiv acoperișul. Este important de menționat că, restaurarea fațadei și a părții din lemn s-a făcut cu grijă și deosebit profesionalism pentru ca imaginea veche a fațadei de lemn vopsit să fie înlocuită cu imaginea nouă, pe care o puteți vedea – un lemn restaurat, chituit, completat acolo unde era necesar, tratat împotriva bacteriilor și a focului.

Restaurarea și repunerea în circuitul cultural și turistic a Casei Atelier Gabriel Popescu a fost și este unul dintre obiectivele de investiții prioritare ale Consiliului Județean Dâmbovița. Prin eforturile depuse, ea va constitui, cu siguranță, un reper cultural major la nivel național și chiar european.

Onoare muncii!

casa gabriel popescu (2)casa gabriel popescu (3)casa gabriel popescu (4)casa gabriel popescu (5)casa gabriel popescu (6)casa gabriel popescu (7)DSC_0013
casa gabriel popescu (9)

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.