Garda Națională de Mediu, controale inopinate la balastiere / amenzi uriașe (detalii)

Mai multe controale inopinate ale Gărzii Naționale de Mediu la balastierele din județele Cluj și Bistrița-Năsăud s-au lăsat cu amenzi care însumează 485.000 lei. Acțiunea a fost coordonată de Comisarul General Adjunct al GNM, dâmbovițeanul Florin Bănică.

Timp de 5 zile (21.11.2022 – 25.11.2022), mai multe echipe de comisari din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu au desfășurat acțiuni inopinate de inspecție și control la operatori economici/ persoane juridice, de pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Cluj, care desfășoară activităţi de extracţie agregate minerale brute în terasa/albia majoră a râului Someșul–Mare, precum și staţii de concasare, sortare şi spălare a agregatelor minerale.
Acţiunea a avut ca scop principal verificarea aspectelor sesizate de către cetăţeni cu privire la apa tulbure (cu spumă) a râului Someșul–Mare.
În timpul verificărilor, au fost constatate:
❎ neconformităţi cu privire la exploatarea nisipurilor şi pietrişurilor, sortarea, spălarea şi concasarea fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, obligatorii pentru desfăşurarea acestor activităţi.
❎ lucrări executate pe ape sau în legătură cu apele fără permisiunea autorităţilor pentru protecţia mediului.
❎ lipsa sistemelor de auto-monitorizare privind calitatea apelor freatice.
❎ nerespectarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare.
Pe parcursul celor 5 zile, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au întocmit 14 acte de control și au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 485.000 lei.
.
Florin Bănică, comisar general adjunct:
Pornind de la sesizările unor cetățeni care ne-au semnalat faptul că apa Râului Someșul-Mare a devenit tulbure (cu spumă), am demarat acțiuni de control inopinate pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Cluj, la operatori economici care desfășoară activităţi de extracţie agregate minerale brute în terasa/albia majoră a râului, precum și la staţii de concasare, sortare şi spălare a agregatelor minerale.
.
În timpul verificărilor, echipele de comisari ai GNM de la Comisariatul General au constatat că unii operatori exploatau nisip şi pietriş, fără a deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, executau lucrări fără permisiunea autorităţilor pentru protecţia mediului și nu respectau măsurile impuse cu ocazia controalelor anterioare. Ca urmare a celor constatate pe parcursul celor 5 zile de verificări, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 485.000 lei. Foarte grav este faptul că unii operatori exploatează ilegal agregate minerale în arii naturale protejate, fără a ține cont de faptul că ecosistemele sunt supuse unor grave agresiuni. Vestea proastă pentru ei este că aceste controale inopinate vor continua, iar cei care refuză să respecte legea riscă întocmirea unor dosare penale!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.