Ce urmări politice are numirea lui Țuțuianu la SGG? Informații despre cum a luat decizia

Este (încă) știrea momentului în lumea politică județeană: fostul președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a fost numit Secretar general adjunct al Guvernului. Informația provoacă, așa cum era de așteptat, numeroase discuții prin birouri mai mari sau mai mici și naște tot felul de speculații. Țuțuianu, unul dintre oamenii politici – vedetă ai județului în perioada PSD, revine în Guvern (a mai fost ministru al Apărării pentru o scurtă perioadă), într-un post-cheie. Secretariatul Generalal Guvernului este „motorul” Executivului, de el depinzând în bună măsură performanța unui cabinet.

Numirea sa vine la pachet cu o serie de precizări și câteva întrebări esențiale. Într-o ordine aleatorie:

  • Cum a ajuns un lider marcant PRO ROMÂNIA ca Țuțuianu într-un Guvern PSD-PNL, mai ales în condițiile în care, cu excepția câtorva persoane, foate puține la număr, relațiile lui cu PSD Dâmbovița nu sunt deloc apropiate?! Așa că este exclusă varianta unei propuneri/susțineri venite din județ. Se pare că propunerea a venit direct din partea lui Marian Neacșu, Secretarul general al Guvernului, vechi coleg și prieten cu Țuțuianu, iar președintele PSD, Marcel Ciolacu a agreat-o. De altfel, cei doi sunt singurii cărora Țuțuianu le-a mulțumit public într-un mesaj explicativ.
  • Cum va influența această decizie evoluțiile politice din Dâmbovița? Va părăsi Țuțuianu PRO România (pare un pas logic, nefiind partid de guvernământ)? Și, dacă da, singurele întrebări sunt: când și unde va fi întoarcerea lui în Partidul Social Democrat? 
  • Ce se va alege de PRO România la nivel național? În momentul ăsta, Secretariatul General al Guvernului are în conducere doi foști lideri marcanți ai partidului condus de Victor Ponta: Marian Neacșu (Ialomița) și Țuțuianu (Dâmbovița). Nu poate fi decât un semnal clar că proiectul nu are un viitor limpede. De altfel, din informațiile noastre, decizia lui Țuțuianu de a accepta propunerea în SGG vine după un lung șir de încercări eșuate de a-l convinge pe Victor Ponta să facă ceva, orice, cu partidul, ca să-l relanseze.
  • Ce se va alege de PRO România Dâmbovița? Una dintre singurele filiale județene perfomante ale partidului rămâne fără lider. Vor reuși cei de acolo să rămână strânși (ca să mai aibă o eventuală carte de negociere cu alte partide) sau vor fi luați „la bucată” de PSD și PNL?
  • Cum va arăta relația noului Secretar general adjunct al Guvernului cu vechii colegi din PSD Dâmbovița? Va fi împăciuitor, va relua prieteniile de altadată sau va rămâne fidel vorbelor pe care el însuși le-a spus public de câteva ori: „N-o să șterg niciodată din telefon câteva numere, ca să știu să nu le mai răspund niciodată”?

Vom avea, în timp (scurt), răspunsuri la toate întrebările. Cum e de așteptat ca și Țuțuianu să explice pe larg această decizie și ce are de gând.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.