Cotinescu (PNL): Prin votul majoritătii PSD – USR din Consiliul Local, Târgovistea pierde peste 10 milioane de euro

Comunicat de presă

Consilierii municipali PSD și USR au încheiat o „afacere” păguboasă pentru municipiul Târgoviște. În cadrul ședinței CLM Târgoviște, din data de 28.02.2023, cei 12 consilieri PSD, alături de cei doi consilieri USR, au votat “pentru” concesionarea a 16,3 ha de teren, ce aparține domeniului public al municipiului Târgoviște, către Donalam S.R.L, pentru construirea unui parc fotovoltaic. Cele 16,3 ha, sunt situate pe Soseaua Gaesti, după Oțelinox. Consilierii municipali PNL au votat împotriva acestui proiect.

Care este motivația din spatele votului? Târgoviștenii trebuie să știe că terenul va fi închiriat pentru o redevență de 1 leu/mp/an. O chirie percepută în mod normal pentru un metru pătrat în Târgoviște este de 45 lei/lună, ceea ce înseamnă 540 de lei/mp/an.

Noi sprijinim orice investitor care vine în municipiul Târgoviște să-și dezvolte afacerea, dar nu suntem de acord să cedăm cel mai important teren al orașului, într-un mod aproape gratuit, pentru o perioadă de peste 25  de ani. Pe de altă parte, Donalam SRL dacă vrea să-și dezvolte un parc fotovoltaic în Târgoviște cu siguranță poate să o facă pe propriul teren pe care l-a preluat de la COS Târgoviște. Donalam SRL, atunci când a luat decizia de a investi în oțelăria din Târgoviște, cu siguranță nu a avut în vedere terenul municipalității pentru a-și dezvolta afacerea.

Prin construirea unui parc fotovoltaic, profitul anual se va ridica la aproape 4 milioane de euro/an brut. Primăria Târgoviște va primi doar 32.000 de euro/an.

 Pe 25 de ani, firma respectiva poate să facă un profit brut de 100 de milioane de euro, timp în care Primăria Târgoviște va primi mai puțin de 1 milion de euro. Primăria Târgoviște ar fi putut face o afacere mult mai bună pentru municipiu, prin asocierea la construirea parcului fotovoltaic.

Dacă gândim din punct de vedere strict imobiliar, considerând că valoarea terenului în acea zonă este de minimum 30 euro/mp, chiria ar trebui sa fie aproximativ 2 euro/mp. – 10 lei mp.

Un alt motiv este faptul că prin cedarea acestui teren pe o sumă derizorie, Târgoviștea nu va mai încasa nici impozitul pe teren în cei 25 de ani. Mai mult, municipiul pierde ultimul tren pentru dezvoltare: acesta este singurul teren pe care îl mai are orașul unde poate fi realizat un parc industrial.

 Avem nevoie de dezvoltare economică. Dacă municipalitatea ar dezvolta pe acel teren un parc industrial, ar putea să câstige din chirii, taxe, impozite peste 10 milioane de euro.

Nu in ultimul rand, recuperarea contravalorii terenului la o concesiune de 1/mp/an se va face in 133 ani.

Votul nostru este justificat și considerăm că târgoviștenii, care au acordat votul de încredere aleșilor locali, trebuie să cunoască adevărul din spatele ușilor primăriei.

AURELIAN COTINESCU, CONSILIER MUNICIPAL PNL si S.G PNL Dambovita

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.