A fost inaugurat primul centru din județul Dâmbovița dedicat copiilor cu sindrom Down și autism!

centru down (2)

S-a întâmplat astăzi la Târgoviște inaugurarea primului centru din municipiu și din județul Dâmbovița care oferă servicii sociale și psihologice copiilor cu autism și sindrom Down, precum și consiliere de specialitate pentru părinții acestora. 50 de copii diagnosticați cu aceste tulburări vor beneficia zilnic de serviciile gratuite oferite de specialiștii Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Târgoviște și echipei Help Autism, asociația care a intrat în parteneriatul pentru realizarea acestui centru.

La eveniment au participat primarul interimar al municipiului Târgoviște – Cristian Stan, viceprimarul Cosmin Bozieru, președintele Asociației „Help Autism” – Daniela Bololoi, președintele Consiliului Județean – Adrian Țuțuianu și parlamentarii Leonardo Badea, Valentin Calcan și Ionuț Săvoiu.

Cristian Stan: Este primul centru din județul Dâmbovița în care sunt aplicate terapii specifice pentru copii cu sindrom Down și autism. Este un proiect la care eu țin foarte mult, pe care eu l-am inițiat în calitate de consilier local și mă bucur că am ajuns, iată, astăzi să-l inaugurez în calitate de reprezentant al executivului administrației publice târgoviștene.

În anul 2014, în județul Dâmbovița erau înregistrați aproximativ 200 de copii cu TSA (autism) și 90 copii cu sindrom Down. Incidența este însă de 1 la 86 de copiii cu TSA conform statisticilor internaționale, iar 1 copil din 650 se naște cu sindrom Down în România.

Parteneriatul dintre DAS Târgoviște și Help Autism presupune, ca obiectiv principal, transferul de bune practici profesionale pentru a crește calitatea serviciilor sociale, profesionale și de recuperare a acestor copii. Echipa Help Autism asigură formarea în terapia ABA și supervizarea personalului centrului, implementarea de programe de consiliere și cursuri adresate părinților, respectiv stabilirea planului de intervenție terapeutică al fiecărui copil și supervizarea acestuia pe parcursul procesului terapeutic realizat de psihologii și psihoterapeuții centrului. Programul de terapie intensiv asigurat sub coordonarea unui profesionist crește cu 50% șansele de recuperare spre integrare a copiilor cu TSA și îmbunătățește semnificativ viața copiilor cu sindrom Down și a părinților lor.

Bugetul aprobat pentru realizarea Centrului de zi pentru copii cu autism și sindromul Down este de 280.000 lei.

Centrul, care a fost botezat „Sfânta Maria”, este situat pe strada Lt. Stancu Ion, nr. 35 (lângă intrarea Facultății de Litere).

Onoare muncii!

centru down (1) centru down (3) centru down (4) centru down (5)

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.