Citiți acest articol! Nu obosește ochii, e scris bine și are poze extraordinare. Mai citiți-l o dată. Și-acum aruncați pe limbă cele mai dureroase blesteme care v-au colorat vreodată cerul gurii!
Cu multă reținere/complicitate s-a vorbit/scris în ultimii ani despre întâmplările care-au cuprins orașul fostă cetate din toate colțurile, aducându-l acum în pragul leșinului. Pe complicitate nu intru, dar la rețineri sunt câteva argumente inițiale, de bun simț. Începând cu ăla că, atunci când aduci niște zeci și sute de milioane de euro în localitate pe proiecte cum n-au mai fost altele în istorie, primul lucru pe care-l faci e să aplauzi. Și aplauzi neabătut, prin vânt și ploi, nopți și zile, cald și rece, întorcând ochii de la „mici nepotriviri”, convins fiind de corectitudinea gestului și de buna credință a celor care profită de zgomotul palmelor tale.
Altă scuză e logica elementară a datului cu sapa: ca să culegi ceva din pământ, tre să-l răscolești. Cum ar veni, adică, nu poți reconstrui jumătate de oraș într-o lună și nu poți s-o faci pe silențios și cu mopu’ la intrare. C-așa e-n tenisul cu buldozere și excavatoare, se dărâmă străzi, se sfărâmă trotuare, se mânjesc opincile. Nimeni (cu mintea așezată) nu protestează subit.
Ce te faci, însă, când argumentele de mai sus sunt lărgite de niște oameni, astfel încât să-ncapă în ele nu doar caracteristicile de bază, ci și nepriceperea, indolența, prostia și șpaga generalizată? Adică, pe acoperirea că „nu poți să lucrezi fără să provoci disconfort”, câțiva deștepți ticăloși să-și apere urechile de huiduieli.
Uitați-vă la ce se-ntâmplă pe PIDU-uri. Ni s-a repetat până la vomă că tre’ s-avem îndurare, că se face, că se drege, că dracu, că lacu. În răbdarea noastră tăcută, repetată zilnic în ultimii 2 ani, ne-am trezit la fereastră cu un oraș dinamitat și părăsit de viață. Ca într-un film tâmpit, nu s-au descoperit în toaaaată administrația municipiului 2-3 bipezi capabili să implementeze proiectele cu simț de răspundere. Să știi ce să le ceri constructorilor, să te poți ține de un grafic, să ai o dezvoltare limpede a frontului de lucru, fără să paralizezi un bulevard sau un microraion. Se lucrează horror, se întârzie horror. Pe PIDU B, ne spune fostul primar, Ciprian Prisăcaru, potrivit raportului managerului de proiect, că suntem la peste 80% grad de realizare. Citind și văzând materialul indicat la început, pare o glumă sinistră. Pe PIDU A (micro 6), ne spune tot fostul primar că „în iunie 2014, gradul de realizare era de 5,15%, iar în acest moment gradul de implementare este la 35%, cu finalizare în august 2015, fără a avea întârzieri”. Ați trecut recent prin micro 6? Ați mers pe Unirii, pe Tudor Vladimirescu? Sau, și mai provocator, ați călcat printre blocuri? E ca și cum ar fi coborât iadul pe pământ, dar satanei îi place mai mult molozul cu noroi decât smoala. Punct.
Și virgulă. Când s-au semnat contractele de finanțare PIDU A și B, mă uitam pe planșele de prezentări de la Primărie și singura mea rugăciune era să treacă lucrările și pe unde strada unde locuiesc. Priveam tâmp la toate desenele cu asfalt curat, iarbă verde, bicicliști, copii fericiți și copaci înfloriți și nu-mi venea să clipesc. Bă mă sufocase brusc și o emoție de bișnițar (gen crește prețul la apartament în așa cartier demențial). L-aș fi scuipat pe cel care mi-ar fi dorit să nu mă aflu pe traseul proiectului.
Acum mă uit la coșmarul în care a intrat jumătate din oraș și mă scuip singur. E singurul gest onorabil pe care pot să-l mai fac. Cu o frustrare, totuși: pe domnii care-au patronat acest eșec, pe ei îi scuipă cineva?
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Background:
4 proiecte uriașe au fost aprobate și finanțate începând cu anul 2009:
- Centura municipiului (88.789.047 lei), contract de finanțare semnat pe 3 februarie 2009
- Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) – zona A (75.804.429,76 lei), contract de finanțare semnat pe 8 septembrie 2010
- Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) – zona B (69.893.929,74 lei), contract de finanțare semnat pe 8 septembrie 2010
- Complexul turistic de natație (88.349.662,24 lei), contract de finanțare semnat pe 26 martie 2011
Faceți adunarea: 322.837.068,74 lei!!!
P.S: N-am mai intrat pe Complexul de natație și pe proiectul de centură că nu mai ies de-acolo. Dar lucrurile sunt similare și scuzele la fel de ridicole și condamnabile prin încercarea de a ne prosti încă puțin.
Oroare muncii!
Un Comentariu