Școlile și grădinițele care nu mai sunt funcționale așteaptă o modificare legislativă pentru schimbarea destinației!

scoala veche

Aproape 100 de școli și grădinițe care nu mai sunt funcționale din județul Dâmbovița au nevoie de o modificare legislativă care să permită mai ușor schimbarea destinației, astfel încât clădirile respective să nu se degradeze definitiv, abandonate. Subiectul este susținut de către președintele Consiliului Județean, Adrian Țuțuianu, care l-a înaintat atât fostului ministru al Educației, Remus Pricopie, cât și actualului, Sorin Cîmpeanu.

Trebuie făcut ceva pentru a aproba schimbarea de destinație a acestor imobile mai ușor. Astăzi, Legea 1/2011, la art. 112, alin. 2 și 6, spune că terenurile și clădirile în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ fac parte din domeniul public local și sunt administrate de consiliile locale, iar schimbarea destinației bazei materiale se poate face de către autoritățile administrației publice locale numai cu avizul conform al ministrului Educației. Noi am avut un asemenea demers, școala de la Priseaca, știți foarte bine că a fost preluată într-o formă de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Am mers cu demersul mai departe, ca să vină în proprietatea Consiliului Județean, și n-am reușit din cauza textului de lege care impune niște obligații pentru Minister și menținerea destinației.

La nivelul județului Dâmbovița, potrivit unui inventar întocmit de CJD, sunt 91 de clădiri din 42 de localități, care au ieșit din rețeaua unităților de învățământ și nici nu mai au șanse de a fi utilizate pe viitor cu această destinație. Președintele CJD spune că va relua subiectul în discuțiile cu ministrul Educației și îi va ruga pe parlamentarii din grupul PSD să promoveze o modificare a Legii Educației Naționale în sensul celor de mai sus:

Eu cred că trebuie să promovăm un proiect de act normativ care să permită unităților administrativ-teritoriale să schimbe inclusiv destinația acestor imobile, cu o clauză, de exemplu, că în 6-12 luni de la data când ele ar mai fi, eventual, necesare activității de învățământ, cel care le dobândește cu titlu de închiriere, de concesiune, să poată să le elibereze.

Localitățile din județ care au grădinițe sau școli ieșite din rețeaua educațională: Aninoasa, Bezdead, Braniștea, Buciumeni, Butimanu, Cândești, Cobia, Corbii Mari, Corățelu, Cornești, Dragomirești, Fieni, Găești, Glodeni, Gura Foii, Iedera, I.L. Caragiale, Malu cu Flori, Mănești, Mătăsaru, Mogoșani, Moroeni, Morteni, Moțăeni, Odobești, Petrești, Pucheni, Răscăeți, Râu Alb, Runcu, Sălcioara, Târgoviște, Tărtășești, Titu, Valea Lungă, Valea Mare, Vârfuri, Văcărești, Vișina, Vișinești, Voinești și Văleni.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.