Vicepreședinte PSD, discurs dur despre ce se întâmplă în agricultură / De vină sunt funcționarii, nu miniștrii / I-am învrăjbit pe fermieri

Vicepreședinte PSD Dâmbovița, consilier județean, a cărui activitate profesională are în vedere accesarea de fonduri europene în agricultură, Mihai Istrate a oferit, astăzi, un discurs – manifest în cadrul conferinței de presă a partidului, un discurs care este, în același timp, critic, îngrijorător și alarmant. A vorbit despre un sistem birocratic lent, care mai mult încurcă decât ajută, despre nedreptăți prin favorizarea unor categorii de fermieri în dauna altora, despre întârzieri care compromit depunerea de proiecte europene. Din tot acest discurs aspru, Istrate ocolește vina ministrului (actualul este Florin Barbu, coleg de partid) și spune că ea trebuie căutată la funcționari (miniștrii sunt trecători, funcționarii sunt aceiași).

Cele mai importante declarații ale lui Mihai Istrate:

Fermierii din Dâmbovița și nu numai, pe lângă faptul că facem un business, sunt prietenii și partenerii mei și, întotdeauna, o să fiu alături de ei.

Eu nu cred că promovăm agricultura românească sau produsele tradiționale românești luând niște mere de pe la Voinești și niște cartofi de pe la Lungulețu și ducându-le prin alte localități și dându-le la oameni. Nu așa promovăm. Pe fermieri îi ajutăm făcându-le ghiduri corecte, făcându-le domenii de intervenție corecte. Ca să spun așa, o frază prin care se rezumă tot: cred că i-am ajuta mai mult dacă nu i-am mai încurca!

Pe 2 noiembrie, în sfârșit, după o foarte mare perioadă de timp, s-au lansat 3 măsuri de finanțare prin Programul Național Strategic. Două se adresează UAT-urilor. (…) Măsura pe care eu vreau să o aduc în atenția dumneavoastră este cea dedicată tinerilor – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. (…) E cea mai căutată măsură, cea mai populară măsură care a existat de la început și până acum, suntem la al treilea ciclu de finanțare. Din păcate, o spun cu amărăciune, anul ăsta l-am pierdut pentru că suntem în noiembrie și, logic, nu mai putem avea contracte de finanțare pentru 2023. Iarăși cu amărăciune, după 5 zile de implementare, avem un proiect. Ce să vă spun, toată lumea se pregătea, în prima zi de depunere trebuia să fie măcar 1.000. Indiferent cine se supără pe mine, avem un singur proiect nu din vina fermierilor.

Anul ăsta 2023, în 6 luni am reușit să facem vreo 2-3 ghiduri în consultare publică, am reușit să mai schimbăm ceva de la o lună la alta și, cu toată responsabilitate o spun, am reușit să-i învrăjbim pe fermieri. Toți sunt ai noștri, să știți, și cei care se ocupă de zootehnie, și cei care pun legume, și cei care vin din zona montană, și cei care au solarii; nu există muncă mai ușoară într-un obiect de activitate agricol și muncă mai grea în altul. Toți muncesc și toți încearcă să facă lucrurile astfel încât, la finalul unui an agricol, să nu fie măcar pe minus. (…) Un fermier care cultivă legume afară, ca să depună un proiect pe „tânăr fermier”, are nevoie de 12.000 puncte SO (analiza SWOT), iar cine vrea să depună un proiect pentru legume în spații protejate are nevoie doar de 2.300 SO, deci de 5 ori mai puțin.

Probabil că o parte a celor care ne ascultă o vor da în politică. Vă spun eu aici, cu sigla partidului în spate, că agricultura nu are culoare politică și nici proiectele europene. Iar pentru ceea ce vă spun, să știți că nu e vina miniștrilor, (…) de vină sunt funcționarii, pentru că funcționarii sunt aceiași, zici că au luat locurile astea pe veci. (…) Noi depunem proiecte acum?! În noiembrie, decembrie, ianuarie? Poate cineva să mai vorbească despre culturi, că vorbim de culturile din 2023?!

Ghidurile s-au întârziat tot din cauza funcționarilor. E părerea mea. (…) Nu e vina ministrului, pentru că eu nu cred că există în țara asta un ministru care le știe pe toate.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.