Claudia Gilia, deputat și profesor de drept constituțional, desființează atitudinea lui Iohannis: Se comportă ca un computer stricat!

claudia gilia (2)

Deputatul PSD Dâmbovița, Claudia Gilia, profesor de drept constituțional, desființează comportamentul președintelui Klaus Iohannis în privința aplicării deciziei Curții Consttuționale – revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Faptul că însuși președintele statului refuză respectarea unei decizii a Curții este de natură să reseteze complet reperele de democrație funcțională în România.

Claudia Gilia:

Tentativa președintelui Iohannis de a pune în discuție decizia CCR reprezintă, în opinia noastră, o subminare directă a acestei instituții fundamentale a statului român. În logica sa, orice decizie a unei instanțe poate fi pusă în discuție fără a fi executată. În plus, nimeni altcineva în afară de CCR, nici măcar președintele Iohannis nu poate stabili care este interpetarea corectă a Constituției. CCR este garantul supremației Constituției.

Președintele Iohannis a refuzat să asigure opinia publică asupra faptului că va respecta decizia Curții Constituționale. La întrebările care i-au fost puse de mass-media și nu numai pe această temă, președintele României s-a comportat precum un computer stricat, care este pus în dificultate de o ecuație prea complexă și care nu face decât să repete un răspuns irelevant.

Mai mult, președintele Iohannis a stabilit de la sine putere perioada privind punerea în aplicare a deciziei CCR, înainte de luna decembrie. Acest lucru este, în opinia noastră, o încălcare gravă a dispozițiilor constituționale. Așa cum prevede arr. 147, alin. 4 din Constituția României, deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, iar de la publicare, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Deci nu există termene în ceea ce privește punerea în aplicare.

Este inacceptabilă nerespectarea Constituției de către instituția statului, Președintele României, care are și funcție esențială de a veghea la respectarea Constituției, dar și în calitate de cetățean al acestei țări. De asemenea, sunt inacceptabile presiunile care se fac, atât din partea liderilor Opoziției, cât și din partea președintelui României, prin intermediul consilierului prezidențial, asupra judecătorilor CCR.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

  1. „poţi să prosteşti unii oameni tot timpul şi toţi oamenii un timp, dar nu poti să prosteşti toţi oamenii tot timpul” (parcă de la Lincon vine)
    hai, pa și la Căcîna!

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.