S-a întâmplat în această seară ca, la a patra încercare de vot pe rectificarea bugetară și repartizarea de sume rezultate către unitățile administrativ-teritoriale, consilierii județeni să ridice mâinile și să treacă proiectele de hotărâri. Dacă, la precedentele încercări, consilierii ACL și independenți afiliați au blocat inițiativele, fie prin refuzul de a vota ordinea de zi, fie prin refuzul de a participa la ședință, în seara asta s-au potrivit toți.
Acordul de voință a presupus negocieri repetate pe parcursul zilei, președintele CJD, Adrian Țuțuianu, oferind câteva explicații la finalul ședinței:
Am convenit următoarele lucruri, nimic spectaculos și nimic pe lângă lege. Am creat un fond de rezervă de 1,3 milioane lei, bani pe care i-am luat din alte surse, parte de la drumuri, și am repartizat 3,2 milioane – sume defalcate din TVA și impozit pe venit și, suplimentar pentru anumite localități, am repartizat cele 1,3 milioane. Deci, practic, primarii primesc 4,5 milioane în loc de 3,2.
Au fost câteva localități conduse de primari PDL, care au probleme și unde am făcut alocări mai mari, așa cum am făcut și în localități care au primari PSD sau din alte partide politice. A fost o negociere pe care am purtat-o o oră, o oră și un sfert, și cred că un compromis e mai bun decât orice scandal.
Mi-am dorit ca, în seara aceasta, să pot să pun punct unei dezbateri de aproape o săptămână și să încerc să dau resursele financiare primăriilor, pentru ca să-și poată continua proiectele, atâta timp cât vremea mai permite. Mă refer, în special, la lucrările de infrastructură. De asemenea, să-și plătească persoanele cu handicap. Am vrut să evit o situație critică la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru că și acolo sunt bani de repartizat, după cum am dorit să nu blochez nici asocierile și nici Ordonanța 28, aflată în derulare, în județ, pe diverse proiecte de infrastructură.
Eu cred că reușeam în seara aceasta să am 18 în sală. Dar am preferat să fim cu toții de acord și să încetăm o stare de dispută.
Eu cred că a fost o demonstrați de forță și din partea mea, pentru că eu am dus lucrurile până la a aproba hotărârile, și nu ei (reprezentanții ACL). Eu cred că au înțeles, într-un final, că nu pot trece de mine. Și, sigur, și-au rezolvat și ei niște doleanțe. Până la urmă, compromisul asta înseamnă: mai cedează fiecare câte ceva, mai adaugă fiecare câte ceva și rezultă o situație, de fapt, nouă.
Eu nu țin să duc războaie pe termen scurt, ci prefer o pace pe termen lung. Asta e logica compromisului din această seară.
Tot ca parte a negocierilor, ACL și-a retras convocarea ședinței extraordinare de luni, 20 octombrie, renunțând și la pretenția înlocuirii vicepreședintelui CJD, Ioan Marinescu.
Onoare muncii!
3 Comentarii