Pedepse mai mari pentru cei care încalcă ordinul de protecție în cazurile de violență domestică / Oana Vlăducă, inițiator

Deputatul PRO ROMÂNIA Dâmbovița, Oana Vlăducă, se numără printre inițiatoarele proiectului de lege care a primit, ieri, vot pozitiv în Senat, ca primă cameră sesizată și care vine să înăsprească pedepsele pentru cei care încalcă ordinul de protecție în cazurile de violență domestică. Proiectul are 3 inițiatoare, toate 3 deputate PRO ROMÂNIA: Oana Vlăducă, Mihaela Huncă și Gabriela Podașcă.

Oana Vlăducă:

Am pornit de la câteva cifre îngrijorătoare, cu o dublare a numărului victimelor violenței domestice față de aceeași perioadă a anului trecut, într-un context în care, măsurile generate de pandemie au determinat, practic, în multe cazuri, izolarea în același spațiu a victimei cu agresorul.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, în anul 2019 au fost 26.398 victime ale violenței în familie, dintre care aproape 80% femei. REPET: 80% femei. De asemenea, au fost 25.968 cazuri de loviri sau alte violențe în familie, dintre care 21.716 comise la domiciliu și 4.252 comise în spațiul public.

În luna martie 2020, prima luna de pandemie, cu stare de urgență, numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu 2,3% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Ce modifică propunerea noastră legislativă? Două lucruri esențiale:

  • În ceea ce privește pedeapsa acordată agresorilor care încalcă ordinul de protecție, se propune creșterea acesteia de la minimum o lună și maximum un an, la minimum 6 luni și maximum 5 ani. În felul acesta, descurajăm agresorii de a încălca ordinele de protecție și a recidiva.
  • Instituirea asistenţei juridice obligatorii a persoanei care solicită emiterea ordinului de protecţie. Astăzi, în forma actuală a legii, se creează o situație de discriminare între victimă și agresor, câtă vreme se prevede posibilitatea acordării asistenței juridice victimei, la cerere, iar pentru agresor asistența juridică este obligatorie. Există posibilitatea ca victima să ajungă în fața instanței fără un avocat, devenind parte într-un litigiu în care partea adversă, agresorul, are reprezentate interesele de la început, de către un avocat din oficiu.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.